Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 11. 2014. 20:12 >> 20:10

PORUKA MINISTARSTVA

Ni zakonskih mogućnosti, ni novca za kooperante

Nemamo zakonskih mogućnosti, niti budžetskih sredstava da, umjesto mljekare, izmirimo dugove kooperantima, kažu iz Ministarstva poljoprivrede povodom zahtjeva kooperanata nikšićke mljekare „Nika“.

Uz preciziranje da su upoznati, kako sa problemima koje ističu kooperanti, tako i sa problemima u radu mljekare, iz Ministarstva napominju da kooperantima redovno izmiruje sve obaveze za premije za mlijeko.

„Takođe, naglašavamo da je Ministarstvo u kontaktu sa drugim otkupljivačima mlijeka, želeći da se ispita mogućnost preuzimanja mlijeka od kooperanata “Nike”. No, kako druge mljekare uvode povremene restrikcije u otkupu kod svojih kooperanata, u ovom momentu, nijesu u mogućnosti da preuzmu kooperante “Nike”. To ipak ne znači da će Ministarstvo prekinuti aktivnosti, već će nastaviti da traži rješenje po ovom pitanju“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada 2012. godine uplatila mljekari „Nika“ uplatila iznos od 200.000 eura, kako bi se riješilo pitanje dugovanja prema kooperantima, a ta sredstva su samo djelimično vraćena.

„Očigledno je da takva vrste podrške nije rješila problem. Dodatno, Ministarstvo je pozitivno reagovalo na svaki zahtjev mljekare “Nika”, od toga da se organizuju sastanci sa potencijlnim investitorima ili bankom, pa do zahtjeva da se restrukturiraju obaveze za neplaćene poreske obaveze ili dug za elektirčnu energiju“, navodi se u saopštenju. 

 Dalje se navopdi da će, u naredna dva dana biti održan sastanak ministra Ivanovića i predstavnika Sindikalne organizacije Mljekare.

„Bez obzira što smo svjesni značaja ovog problema, očekujujući da će na sastanku sa ministrom Ivanovićem glavni zahtjev biti pokrivanje dugovanja mljekare “Nika” prema kooperantima, naglašavamo još jednom da za tako nešto ne  postoje zakonske mogućnosti. Ministarstvo insistira da na predstojećem sastanku sa predsjednicom sindikalne organizacije mljekare uspostavi dijalog kako bi precizirali obaveze i prava svih strana i pokušali zajedno da nađemo rješenje. Pri tome, ukazujemo na važnost uključenja poslovne banke koja je odobrila kredit mljekari “Nika”, jer je upravi poslovna banka bitan dio mogućeg rješenja“, poručuju iz Ministarstva.

U Ministarstvu smatraju da su dešavanja između mljekare “Nika” i kooperanata još jedan signal uopozorenja za crnogorske poljoprivredne proizvođače da se udružuju, kako bi time stekli snagu i na vrijeme reagovali kad, eventualno, dođe do sličnih problema ili poremećaja na tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније