Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 11. 2014. 08:29   >>  10:11 6

RADOVIĆ O CIJENAMA

Stanovi jeftiniji, samo ako ukinu komunalije

Značajniji pad cijena stanova u Crnoj Gori od 15 odsto možemo očekivati samo ukoliko bi se desilo da na insistiranje Ministarstva održivog razvoja i turizma dođe do ukidanja komunalija. Vjerujem da se to može teško desiti, jer lokalne samouprave za to nijesu spremne, ne mogu da izdrže taj udarac, kazao je u intervjuu za Pobjedu vlasnik Zetagradnje Blagota Radović.

"Može doći do malog snižavanja cijena stanova, odnosno nekretnina i ništa više. Ne možemo očekivati značajniji pad cijena jer bi se ušlo u negativno poslovanje. To bi, takođe, značilo da ne bi bilo novih investicija u stanogradnji. Mi smo se primakli liniji proste reprodukcije", kazao je Radović.

Za njega nije realno da dođe do oporezivanja i neprodatih stanovi na zalihama koji su u vlasništvu preduzeća.

"To je nevjerovatno jer bi to, primjera radi, značilo da, recimo, Voli ili bilo koja trgovačka kuća na sve zalihe neprodate robe na 31. decembar mora da plati porez. To nije logično. Trudili smo se da ubijedimo zakonodavce da to nije primjereno. Vidjećemo brzo da li smo uspjeli jer zakon, koji je pripremilo Ministarstvo finansija, u narednih desetak ili 15 dana trebalo bi da ide na Vladu, a očekujemo da bude usvojen do Nove godine", poručio je Radović.

On kaže i da oporezivanje stanova na zalihama ne može uticati na pad cijena, jer će se kako kaće u toj situaciji samo manje investirati.

"Definitivno je veliki broj neuseljenih stanova, naročito na primorju i Podgorici, ali po tražnji vidim da ima prostora da se još gradi za tržište po pristojnim cijenama. Taj trend u Podgorici može opstati, a na primorju je potpuno druga priča", smatra vlasnik Zetagradnje.

On je saopštio i da se na primorju  sada ne isplati investirati u stanogradnju. "Oko 90 odsto kupaca je bilo iz Rusije. Sada uglavnom ne postoji interesovanje sa tih destinacija zbog strašnog pada vrijednosti rublje od 40 odsto zbog krize u Ukrajini. Kupaca sa ove destinacije sada nema ili ima u malom broju. To potvrđuje i Monstat", zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније