Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 11. 2014. 16:11 >> 20:13
2

U SKLADU SA USTAVOM

Zakon o autoputu prošao Zakonodavni odbor

Članovi skupštinskog Zakonodavnog odbora iz vladajuće koalicije ocijenili su da je prijedlog zakona o autoputu Bar–Boljare u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, dok su predstavnici opozicije upozorili da se usvajanjem tog propisa, po njima, država odriče suvereniteta.

Poslanik Pozitivne Srđan Perić kazao je da se tim zakonom država odriče suvereniteta nad svom imovinom, izuzev diplomatske i vojne, u slučaju nevraćanja kredita za autoput.Nijesmo protiv autoputa, kazao je, ali nijesmo spremni da po bilo koju cijenu zalažemo suverenitet države.

Emilo Labudović iz DF-a kazao je da su nosioci suvereniteta građani i da niko nema pravo da ga  se odiče u njihovo ime. On je ocijenio da se radi o kapitulaciji, koju potpisujemo na neodređeni broj godina “ jer ne znamo kada će se ova ujdurma od autoputa otplatiti i kada ćemo povratiti suverenitet od kineskih kompanija, koje bi trebalo da ga realizuju“.

Predstavnica Ministarstva saobraćaja Jovanka Babić saopštila je da u predlogu zakona nigdje ne piše da se država odriče suvereniteta, već imuniteta za eventualno vođenje arbitražnih postupaka. 

Velizar Kaluđerović (SNP) smatra da su rješenja iz predloga zakona o autoputu Bar–Boljare nedorečena, zbog čega mogu biti zloupotrijebljena. On je upozorio da su predviđene brojne olakšice za kineske kompanije koje budu angažovane na izgradnji dionice od Smokovca do Mateševa, u vidu oslobađanja plaćanja poreza, doprinosa i carina.

Direktor Poreske uprave Milan Lakićević, kazao je da je i u regionu bilo sličnih primjera oslobađanja od plaćanja taksi i da se time ne narušava ustavnost . Naveo  je da predloženim zakonom nijesu kineske kompanije oslobođene plaćanja PDV-a, već je smanjena cijena autoputa, te da se izbjeglo da te firme traže povraćaj PDV-a. Podsjetio je da su kineske firme olobođene plaćanja poreza i doprinosa na osnovu ranije potpisanog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog  oporezivanja.  

Predstavnica MANS-a Ines Mrdović najavila je da će podnijeti Ustabnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog zakona, “jer narušava princip jednakosti, pošto se država odriče prihoda od poreza i doprinosa u korist kineskih kompanija”.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović ocijenio je da je predlog zakona usklađen sa Ustavom. Naveo je da postojni idejni projekat autoputa, na osnovu kojeg su vođeni pregovori sa kineskim kompanijama. Istakao je da je predviđena arbitraža za projekat u Švajcarskoj, dok je za ugovor o finansiranju nadležan sud u Pekingu, jer je 687 miliona eura odobrila kineska Eksim banka.

On je objasnio da bi usvajanjem predloženog akta prestao da važi Zakon o koncesijama za autoput Bar–Boljare, koji je usvojen kada se mislilo da će taj projekat biti realizovan kroz privatno javno partnerstvo.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,5 miliona eura.

Krajem oktobra je sa kineskom Eksim bankom potpisan ugovor o kreditu od 687 miliona eura, što je 85 odsto neophodnog iznosa, dok preostalih 120 miliona treba da obezbijedi država.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније