Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 11. 2014. 08:14   >>  08:51

NOVI ZAKON

Znaće se ko odgovora za kvalitet gradnje

Nacrtom zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji će biti završen do kraja mjeseca, predviđene su sistemske izmjene u toj oblasti,saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Novine su se odnosile na pojedina, urgentna pitanja. Međutim, nije promijenjen sistem planiranja i uređenja prostora, postupak izrade, donošenja i kontrole kvaliteta planova, kao ni sistem izgradnje objekata. To su osnovni razlozi zbog kojih se pristupilo izradi novog zakona" objasnili su u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, u reformu uređenja prostora i izgradnje objekata, krenulo se od održivog razvoja kao razvojnog koncepta.

"Reforma je dala pozitivne rezultate koje treba stalno unapređivati. To se, prije svega, odnosi na stvaranje uslova za podsticanje preduzetničke inicijative i ulaganje stranog kapitala, odnosno, za efikasnije investiranje, kvalitetnu valorizaciju prostora i cjelovit razvoj države. Najkraće, razvoj koji podrazumijeva društvenu nadgradnju ukorijenjenu sa identitetom i prostorom. Tako nova zakonska rješenja definišu kraće i efikasnije procedure izrade planskih dokumenata i njihovu strukturu (vrstu i sadržaj). Predviđeno je da reviziju planova sprovodi stručno tijelo kao i da budu odgovorni svi učesnici u procedurama za uređenje prostora i izgradnju objekata. Predviđena je i dorada instrumenata za primjenu planskih dokumenata, drugačije regulisanje uslova za obavljanje djelatnosti, kao i unapređenje u oblasti komunalnog opremanja građevinskog zemljišta i izdavanja građevinskih dozvola i dr ", objasnili su iz tog Vladinog resora.

Preduzetnička inicijativa i nove investicije zahtijevaju procedure koje će obezbijediti brzo donošenje planskih dokumenata, kao osnovnog preduslova za dobijanje građevinske dozvole. Zato je predviđeno i skraćenje rokova.

"Cilj je da se obezbijedi optimalan priliv sredstava za lokalne samouprave, a istovremeno rasterećenje građana prilikom plaćanja ove dažbine", objasnili su u Ministarstvu.

Nacrtom zakona predviđene su i promjene u tehničkom pregledu objekata.

"Nametnula se obaveza drugačijeg koncipiranja stručnog nadzora i tehničkog pregleda objekata, odnosno, oslobađanje od duplih i često neefikasnih kontrola u toku gradnje, sa istovremenim podizanjem kvaliteta kontrole. Razmišljanja idu u pravcu da se stručni nadzor izgradnje objedini sa tehničkim pregledom objekata, odnosno sa uporednim tehničkim pregledom. Na taj način više ne bi bilo podijeljene odgovornosti, a nerijetko i odsustva odgovornosti za kvalitet gradnje. Preciznije, nosilac odgovornosti za kvalitet izgrađenog objekta biće stručni nadzor koji će se raditi uporedo sa izgradnjom objekta, po fazama građenja",  navode iz MORT-a.

Planirane izmjene će, kako ocjenjuju, obezbijediti brže investiranje i valorizaciju prostora.

"Kroz poresku politiku i naknade od komunalnog opremanja građevinskog zemljišta, što će povoljno uticati na budžet kako lokalnih samouprava tako i države. Takođe, uticaće i na imidž Crne Gore, kao poznate turističke destinacije, te na dalji ekonomski razvoj i standard građana",  uvjereni su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније