Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 11. 2014. 14:38 >> 14:35
7

HAN O AUTOPUTU

Teret za budžet, odlučite sami

Investicija u autoput Bar-Boljari predstavlja teret za budžet Crne Gore, ali država mora da odlučuje o ovakvim pitanjima, ocijenio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han.



On je nakon sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem saopštio da očekuje da se o autoputu detaljnije razgovara tokom ručka.

“Mislim da nije neka posebna tajna da ova investicija predstavlja teret za nacionalni budžet. Ali vi morate da odlučujete o ovakvim pitanjima, šta vam je važnije. Mi često govorimo o neophodnosti transportnih, saobraćajnih veza”, kazao je Han odgovarajući na pitanje da li Evropska komisija podržava projekat izgradnje autoputa Bar-Boljari s obzirom na zaduženje države.

On je rekao da je siguran da odgovorni ljudi razmišljaju o posljedicama na kritički način.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Krajem oktobra je crnogorska Vlada potpisala sa kineskom Exim bankom ugovor o kreditu od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je u septembru odobren. To je 85 odsto neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Han je poručio da je na putu ka EU potrebno da se vidi napredak u oblasti konkurentnosti.

"Jedan od ključnih ciljeva u narednih pet godina je da se radi na jačanju ekonomije država kandidata, imajući u vidu snažne trgovinske veze koje imamo. Cilj nam je da jačanjem ekonomije poboljšamo uslove u kojima građani žive i stepen zadovoljstva životom", kazao je Han.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније