Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 11. 2014. 15:59 >> 15:56

MINISTARSTVO

Uzgajivačima autohtonih rasa stoke 13.282

Poljoprivredni proizvođači, njih 16, koji se bave uzgojem autohtonih rasa stoke, podržani su od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa ukupno 13.282 eura, kroz mjeru za održivo gazdovanje prirodnim resursima i mjere za očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi.

Stočari koji su se prijavili za podršku i ispunili kriterijume iz navedene mjere su sa teritorije opština Bar, Berane, Podgorica, Plužine, Plav, Ulcinj, Nikšić, Rožaje, Žabljak i Herceg Novi. Ukupno uzgajaju 816 ovaca rasa - zetska žuja, sora, ljaba i pivska pramenka, kao i 72 grla rase - buša.

Podrška se isplaćuje po grlu za držanje stoke i iznosila je 80 eura za grla buše, 8 eura za ovce i koze i dodatnih 7 eura premije za gajenje grla zetske žuje. 

Ministarstvo će nastaviti sa implementacijom ove mjere podrške, a sve u cilju očuvanja i održivog korišćenja ugroženih autohtonih i lokalnih vrsta i rasa stoke, zatim biljnih vrsta koje su ugrožene genetskom erozijom. Podrška kroz ovu mjeru treba da doprinise očuvanju ukupnog biodiverziteta i jačanju svijesti o genetičkim resursima kao nacionalnoj vrijednosti Crne Gore, a sve u cilju unapređenja poljoprivredne prozvodnje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније