Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 11. 2014. 12:22   >>  12:19

"BUDI ODGOVORAN"

Kažnjen Securitas Montenegro

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 42 primjedbe, na osnovu kojih je izrečena samo jedna novčana kazna, od 200 eura.

Inspektori su sa 200 eura kaznili podgorički Securitas Montenegro i izdali prekršajni nalog zbog neobavljenog pregleda i ispitivanja elektroinstalacija objekata u kojem se preduzeće nalazi.

Prilikom kontrole utvrđeno je da preduzeće nije usvojilo program osposobljavanja zaposlenih za bezbjedan rad, niti je uradilo akt o procjeni rizika za sva radna mjesta.

“Ne vode se propisane evidencije iz oblasti zaštite na radu, zaposleni nijesu osigurani od povreda, normativom nijesu propisana sredstva i oprema lične zaštite na radu, niti je obavljen pregled objekata i radnih prostorija u skladu sa pravilnikom o opštim mjerama zaštite na radu”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektori su kazali da je prilikom druge kontrole utvrđeno da nepravilnosti nijesu otklonjene, zbog čega je donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti. Tek trećom kontrolom utvrđeno je da je prijavljeni postupio u skladu sa rješenjem Inspekcije rada, zbog čega je postupak obustavljen.

Prilikom kontrole bjelopoljske firme Lida Co, inspektori su zatekli dva radnika bez ugovora o radu i prijave o obaveznom socijalnom osiguranju, zbog čega je direktoru naloženo da utvrđene nepravilnosti otkloni u roku od tri dana.

Inspektori su, na osnovu prijave da vlasnik kotorske Old Italy nije isplatio zaradu zaposlenom, utvrdili da podnosilac nije mogao biti prijavljen jer nije bio odjavljen iz prethodne firme.

“Dostavljen je i dokaz da je podnosiocu prijave isplaćena nadoknada za vrijeme koje je proveo na radu, bez prijave na osiguranje”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Prilikom kontrole vrtića Pinokio u Podgorici utvrđeno je da on ne radi, dok je prijava o nelegalnim građevinskim radovima protiv vlasnika marketa Gimi iz Ulcinja proslijeđena Komunalnoj policiji. Inspektori zbog nepotpune prijave nijesu mogli obaviti kontrolu nelegalnih građevinskih radova u Šušnju, dok su prijavu o nelegalnom radu igraonice na Koniku proslijedili Poreskoj upravi.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli kontrolisati igraonice za djecu u blizini kafića Martini u Tuzima, podgoričke Newmont i Štampariji, jer se objekti ne nalaze na navedenoj adresi. Prilikom kontrole igraonice u Podgorici, čije ime nije navedeno u prijavi, inspektori su utvrdili da je na toj adresi penzionerski klub.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole butika Coton i Varvara i kafana 69 i Dadek u Podgorici, butika Fashion u Nikšiću, prodavnica “Rašović” u Kolašinu, Franca u Kotoru i neimenovane u blizini Vojne bolnice u Meljinama.

Od ukupno 42 pritužbe, evidentirane od ponedjeljka, 19 nije dobilo odgovor, dok su četiri u proceduri. Primjedbe u proceduri odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na nepropisno parkiranje, čak i policijskih automobila, otpad i smeće, rupe na putu, neprijavljene radnike, različite cijene na rafovima i kasi, neplaćanje poreza i proizvode bez deklaracije. Građani su se žalili i da je parking u ulici Svetozara Markovića u Podgorici bio potopljen vodom, kao i da se kuće u podgoričkom naselju Drač nelegalno izdaju.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније