Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 11. 2014. 13:04 >> 13:10

ZA JAVNE NABAVKE

Opštine utrošile manje od planiranog

Uprava za javne nabavke Crne Gore je tokom posljednja dva mjeseca intezivirala saradnju s lokalnim upravama i preduzećima koja su osnovali, kako bi ispravili nedostatke koje su primijetili tokom ranijeg perioda. Lokalne samouprave prošle godine su utrošile oko 50 miliona eura, što je oko 20 odsto ukupnih javnih nabavki.

Pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Crne Gore Mara Bogavac kazala je da je cilj radnih posjeta Uprave razmjena informacija o primjeni Zakona o javnim nabavkama radi unaprjeđenja tog sistema, povećanja efikasnosti, smanjenja određenih grešaka i neregularnosti.

Prema Izvještajima o javnim nabavkama koje Uprava svake godine dostavlja Vladi Crne Gore, lokalne samouprave, privredna društava i pravna lica koja obavljaju poslove od javnog interesa  čiji je osnivač lokalna samouprava prošle godine su utrošile oko 50 miliona eura, što je oko 20 odsto ukupnih javnih nabavki. 

 "Ugovorena vrijednost u 2013. je ispod ukupnih planiranih nabavki za tu godinu, čime se otvorilo pitanje kvaliteta planiranja javnih nabavki od strane lokalnih samouprava", smatra Bogavac, rekavši da , pored jasnih upustava propisanih pravilnicima,  lokalne samouprave ne pristupaju na jedinstven način pri izradi plana, vođenju postupka i sačinjavanju izvještaja koje dostavljaju nadležnom organu.

Posebno je naglasila da lokalne samouprave nemaju jedinstvenu metodologiju planiranja čak i u slučajevima kada je u pitanju isti predmet javne nabavke.

"Nedovoljno se koriste postojeća uputstva i materijali, a nedostaje i međusobna razmjena iskustava za planiranje javnih nabavki", objasnila je Bogavac. 

 Ipak, kako smatraju u Upravi za javne nabavke, lokalne samouprave žele da isprave propuste u narednom periodu.

„S obzirom da je blizu početak naredne budžetske-finansijske godine, ističemo da je blagovremenost, ispravnost priprema i izrade planova od posebnog značaja za svakog naručioca. Stoga preporučujemo potrebu razvijanja i jačanja ovlašćenja i odgovornosti lica uključenih u proces planiranja, kao i odgovornost samog naručioca za realizaciju planiranih javnih nabavki“, poručila je Bogavac.

 Uočeno je i da lokalne samouprave najčešće koriste tri vrste postupaka javnih nabavki (otvoreni, šoping i neposredni sporazum) iako drugi postupci imaju određene prednosti kada su u pitanju pojedine nabavke roba, usluga i radova.

"Od lokalnih samouprava se očekuje veća ozbiljnost i odgovornost tokom vođenja i praćenja javnih nabavki, naročito kada se radi o povredama koje govore o povredi antikorupcijskih pravila i postupanja u slučajevima narušavanja propisanih pravila sukoba interesa", kazala je Bogavac, naglasivši da se od radnih posjetama zaposlenih u Upravi za javne nabavke lokalnim samoupravama očekuje unaprjeđenje u sprovođenju procedura javnih nabavki.

"Nametnulo se i pitanje da li je potrebna reorganizacija lokalne samouprave, kako bi se formirale službe za javne nabavke", smatra Bogavac.

Kako je kazila, posebno je raduje premnost lokalnih samouprava za kontinuirano usavršavanje kroz obuku pojedinaca radi polaganja stručnog ispita za poslove javnih nabavki, viših specijalističkih obuka koje će organizovati.

Bogavac je podsjetila da se određeni programi i projekti pomoći iz evropskih fondova finansiraju i odobravaju samo lokalnim samoupravama koje imaju uspostavljene pouzdane sisteme praćenja trošenja sredstava za javne nabavke, kao i koje imaju uspostavljenu kontrolu realizacije projekata.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније