Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 11. 2014. 16:29 >> 16:27

RAZVOJ SKADARSKOG

UPCG: Objavljen poziv za grantove

U okviru projekta EU, pod nazivom Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera (LAKEROUETS), objavljen je poziv za dostavljanje projekata za grantove, ukupne vrijednosti 20 hiljada eura.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) saopšteno je da je poziv za dostavljanje projekata u okviru Grantova za preduzetnike, mala i srednja preduzeća u cilju jačanja ekonomskog potencijala Skadarskog jezera i pograničnog područja Crna Gora-Albanija, otvoren do 26. januara.

Iz UPCG su objasnili da svi odobreni grantovi moraju biti iskorišćeni na teritoriji Skadarskog jezera ili pogranične oblasti ili u cilju razvoja proizvoda, odnosno usluga koji će biti plasirani u tom području.

Ukupna suma koja je na raspolaganju za dodjelu grantova je 20 hiljada EUR, a vrijednost grantova trebalo bi da bude između hiljadu i tri hiljade eura.

„Nijedan grant neće biti isplaćen u novcu, već u proizvodu, odnosno uslugama, tako da će UPCG, za potrebe implementacije granta, krajnjem korisniku obezbijediti finansiranje potrebnih proizvoda, odnosno usluga u iznosu odobrenog granta“, navodi se u saopštenju.

Iz UPCG su kazali da se na poziv mogu prijaviti preduzeća registrovana na teritoriji Skadarskog jezera ili pogranične oblasti Crne Gore i Albanije ili ona koja u tom regionu obavljaju djelatnost i imaju kapacitete za upravljanje projektom kojim se prijavljuju za grant.

Cilj poziva za podnošenje projekata je, kako je objašnjeno, podrška preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima za bolju ekonomsku valorizaciju potencijala Skadarskog jezera i pograničnog područja i unapređenja turističke ponude te oblasti.

„Prioriteti poziva su povećanje stope zaposlenosti i unapređenje kapaciteta lokalnih privrednika i pružaoca turističkih usluga, poboljšanje kompletne turističke ponude Skadarskog jezera i pogranične oblasti, kao i kreiranje novih inovativnih ruta na pomenutom području“, kazali su predstavnici UPCG.

Oni du dodali da su specifični ciljevi poziva jačanje privrednika sa teritorije Skadarskog jezera i pogranične oblasti, povećanje njihovih proizvoda i unaprijeđenje turističke ponude, kao i intenziviranje promotivnih aktivnosti i kreiranje promotivnog materijala proizvoda.

Među specifičnim ciljevima su i poboljšanje postojećih i nabavka novih osnovnih sredstava u cilju povećanja poslovnih aktivnosti privrednika, jačanje preduzetništva, kapaciteta zanatlija, umjetnika i ostalih subjekata koji doprinose kvalitetnijoj turističkoj i kulturnoj ponudi tog područja.

Projekat Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera finansira EU iz druge komponente IPA, program prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije.

EU od 2007. godine podržava prekogranični program između Crne Gore i Albanije kroz 24 projekta, sredstvima od ukupno 4,7 miliona EUR.

„Cilj projekta je promocija i povećanje turističke ponude obje strane Skadarskog jezara kroz razvoj marketing i menadžment planova, povećanje kapaciteta turističkih radnika i zanatlija, ali i mnogobrojne aktivnosti koje će stimulisati ostvarivanje prihoda i povećanje broja turista“, saopšteno je iz UPCG.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније