Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2014. 08:27   >>  09:38

SMANJIĆE BROJ ZAPOSLENIH

Dug opština blizu 350 miliona eura

Ukupan dug opština neizmirene obaveze, krediti i poreska dugovanja, iznose blizu 350 miliona eura, saznaje Pobjeda nezvanično.

I to nije konačna cifra jer neizmirene obaveze zaključno sa junom iznose 112 miliona, krediti zaključno sa septembrom 168, a poreski dug zaključno sa novembrom 69 miliona eura.

Ove cifre potvrđuju ocjenu da je, kako je i pokazala analiza, finansijska situacija u većini crnogorskih opština izuzetno nepovoljna, neodrživa i urušava ukupan fiskalni sistem i da je posljedica isključivo neracionalnog poslovanja.

Situacija u pojedinim opštinama u analizi je opisana kao nerealno planiranje i neusklađenost potrošnje sa realnim poreskim kapacitetom privrede i stanovništva. Rezultat toga su, kako je ocijenjeno, problemi značajnijih razmjera, poput visokog nivoa neizmirenih poreskih obaveza, dugovanja prema bankama i dobavljačima, viška zaposlenih.

Uviđajući ovako teško finansijsko stanje opština, Vlada i Ministarstvo finansija su, u prethodnom periodu, inicirali niz mjera u pravcu saniranja javnih finansija lokalnih samouprava.

Uprkos tome, kako saznaje Pobjeda, ukupni rezultati nijesu zadovoljavajući. Zato je Ministarstvo finansija iniciralo hitan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava, koje posluju sa teškoćama, koji je održan prije četiri dana. Na sastanku je konstatovano teško stanje i dogovoreno formiranje radnog tima, sačinjenog od predstavnika Ministarstva finansija, Zajednice opština i lokalnih samouprava, koji će za svaku opštinu ponaosob, elaborirati stanje po osnovu dugova.

Cilj je njihovo reprogramiranje, i definisanje kriterijuma za reprogram, u skladu sa objektivnim okolnostima, odnosno ekonomskom snagom pojedinačnih opština. Radni tim je, kako saznaje Pobjeda, takođe, zadužen da definiše i uputi Vladi na razmatranje prijedlog da se jedan dio dugova opština konvertuje kroz funkcionalnu imovinu.

Smanjenje plata i broja zaposlenih

Između ostalog dogovoreno je i da se razmotri mogućnost što hitnije racionalizacije broja zaposlenih.

Na sastanku sa čelnicima opština održanom 24. novembra opštinama koje imaju finansijskih problema preporučeno je, kako saznaje Pobjeda, da budžetom za narednu godinu planiraju smanjenje zarada koje bi trebalo da budu usklađene sa realnim mogućnostima opština.

Stanje u većini opština je teško ali one ne moraju makar formalno, da strahuju od bankrota jer zakonodavstvo Crne Gore ne poznaje institut bankrota opštine.

Analiza je pokazala da se sedam opština ne suočava sa značajnijim finansijskim problemima Tivat, Plužine, Podgorica, Andrijevica, Kotor, Rožaje, Mojkovac.

Pošto i ove opštine posluju u identičnom regulatornom okviru kao i one koje imaju ogromne finansijske probleme jasno je da su oni posljedica isključivo neracionalnog poslovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније