Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

11. 12. 2014. 15:06   >>  15:07

SJEDNICA VLADE

Planirana veća potrošnja KAP-a i Željezare

Vlada je usvojila Predlog energetskog bilansa Crne Gore za narednu godinu, kojim je planirana potrošnja Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare veća od ovogodišnje procijenjene.

 

 

Generalni direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije, Miodrag Čanović, rekao je da je planirana potrošnja KAP-a u narednoj godini veća od procjene ostvarenja u ovoj 34,5 odsto, a Željezare 186 odsto.

Energetski bilans Crne Gore za narednu godinu pripremljen je na bazi bilansa električne energije koji je utvrdio Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), bilansa prenosa električne energije koji je utvrdio Crnogorski elektropenosni sistem (CGES), bilans uglja koji je pripremio Rudnik uglja Pljevlja i Rudnik mrkog uglja Berane, kao i procjene prometa naftnih derivata.

Čanović je kazao da su uzete u obzir i potrebe pojedinih privrednih subjekata, kao što su KAP i Željezara.

“Karakteristika energetskog sektora koja je veoma značajna za realizaciju energetskog bilnasa u narednoj godini je između ostalog i povećana planirana potrošnja KAP-a i Željezare”, kazao je Čanović.

On je saopštio da je u narednoj godini bruto potrošnja planirana na 3,56 hiljada gigavat sati (GWh), što je devet odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

“Taj iznos se pokriva proizvodnjom iz sopstvenih izvora oko 3,2 hiljade GWh i neto uvozom 365 GWh. Ukupna raspoloživa električna energija u Crnoj Gori za narednu godinu planira se na 3,56 hiljada GWh”, precizirao je Čanović.

Prema njegovim riječima, proizvodnja električne energije u malim elektranama planirana je na 60 GWh, zbog ulaska u pogon novih malih elektrana.

Gubici u distributivnoj mreži planirani su na 268 GWh odnosno 11 odsto.

Čanović je na pitanje da li je održana telefonska konferencija predstavnika italijanske kompanije A2A i Vlade Crne Gore na kojoj se očekuje odluka o upravljanju EPCG, odgovorio da su svakodnevno ovih dana bili pregovori, kao i danas, ali da ne zna detalje.

“Ali ako se budemo dogovorili oko svih ovih projekata koji su veoma važni strateški za Crnu Goru, onda ćemo naći zajednički jezik. A ako ne budemo, imamo tu druge varijante koje će biti”, rekao je Čanović.

On je podsjetio da ugovor sa A2A ističe do kraja godine i da je definisano da se sve sporne stvari definišu.

“Tu postoje jedan niz projekata koje je Vlada definisla. Jedan od njih je i drugi blok Termoelektrane (TE) Pljevlja. Procedura oko izbora investitora je u završnoj fazi. Veliki su benefiti od izgradnje drugog bloka”, smatra Čanović.

Vlada je usvojila i Informacija o pripremi Predloga nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

Tim dokumentom se, prema riječima Čanovića, definiše dinamika iskorišćenja prirodnih potencijala i planirano korišćenje tehnologija potrebnih za zadovoljene nacionalnog cilja udjela energije proizvedene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori.

“Do 2020. godine moramo da imamo udio obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije 33 odsto”, saopštio je Čanović.

On je rekao da se predviđa povećanje potrošnje električne enegije od budućih distibutivnih zatvorenih sistema, kao što su Luštica, Porto Novi, Porto Montenegro i autoput.

“To su veliki sistemi koji će trebati puno energije”, kazao je Čanović.

Vlada je usvojila i Predlog izmjena i dopuna zakona o morskom ribarstvu i marikulturi, koje su uslijedile zbog usaglašavanja sa zajedničkom ribarskom politikom. Izmjene se odnose na određene pojmove i definicije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније