Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 12. 2014. 18:13 >> 18:11

IZMJENE ZAKONA

Za veću proizvodnju u drvnoj industriji

Vlada je usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o šumama koji bi trebalo da doprinese povećanju obima proizvodnje u drvnoj industriji i učešća sektora šumarstva u oblasti drvoprivrede, kao i novim radnim mjestima.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da je cilj predloženih izmjena i dopuna pojednostavljenje procedura u cilju lakše primjene zakona.

„Izmjene i dopune imaju za cilj i da se uklone administrativne barijere u oblasti šumarstva i drvne industrije i preciznije definišu kontrolne i nadzorne funkcije državnih organa u cilju smanjivanja bespravnih aktivnosti odnosno sječe u crnogorskim šumama“, rekao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

On je objasnio da je, u cilju otklanjanja opasnosti da se na površinama manjim od 50 ari obavlja sječa bez kontrole, korigovana definicija šume, tako da je smanjena površina kao granična vrijednost ispod koje je moguća sječa.

„Prije smo imali 50 ari, a sada smo to smanjili na 20 ari. Smatramo da na taj način dajemo svoj doprinos očuvanju šumskog fonda“, ocijenio je Ivanović.

Ministarstvo je, kako je naveo, umjesto jednog programa gazdovanja šumama donijelo predlog da se ide u dva programa.

„Jedan će se odnositi samo na gazdovanje državnim šumama, a drugi će se odnositi na gazdovanje privatnim šumama pri čemu privatne šume obuhvataju površinu veću od pet hektara“, saopštio je Ivanović.

On je dodao da je u Predlogu izmjena i dopuna Zakona o šumama jasno i precizno navedeno da se mora obezbijediti uvjerenje o porijeklu sortimenta.

„To je važno kako bi na taj način preduprijedili sve ono što se do sada dešavalo, a to je da se iščuđavamo odakle vodi porijeklo posebno oblovina koja se izvozila iz Crne Gore“, kazao je Ivanović.

On je rekao da su predloženim izmjenama preciznije definisana ovlašćenja šumarske inspekcije i pooštrene kaznene mjere.

„Predložene mjere će uticati na stabilizaciju tržišta drvnom sirovinom i demotivisati izvoz oblovine“, smatra Ivanović.

Vlada je usvojila i Predlog izmjena i dopuna Zakona o divljači i lovstvu, u kojem je, kako je rekao Ivanović, veliki iskorak napravljen u obaveznoj evidenciji divljači što do sada nije bio slučaj.

“Usvajanjem ovog zakona ćemo riješiti jedan dio problema koji se periodično javlja u Crnoj Gori a to je sukob između Vladinog i nevladinog sektora kada je u pitanju brojno stanje divljači”, objasnio je Ivanović.

Vlada je usvojila i Predlog izmjena i dopuna Zakona o vodama sa ciljem usaglašavanja sa legislativom Evropske unije (EU).

Vlada je usvojila i Predlog operativnog plana poboljšanja energetske efikasnosti organa državne uprave za narednu godinu.

Pomoćnik ministra ekonomije, Dragica Sekulić rekla je da se do sada govorilo o projektima finansiranim iz kredita dobijenog od Svjetske banke i Njemačke razvojne banke (KfW).

“I za narednu godinu planiramo nastavak ova dva projekta, jer smo po oba dobili dodatna sredstva”, zaključila je Sekulić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније