Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

22. 12. 2014. 12:16 >> 12:12

DANAS U PARLAMENTU

Počela rasprava o budžetu za 2015.

Poslanici u crnogorskom parlamentu počeli su danas raspravu o o Prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu, koji, uključujući kapitalni, iznosi skoro 1,85 milijardi eura.

 


Izvorni prihodi budžeta iznose skoro 1,33 milijardi eura, a rashodi 1,56 milijardi. Deficit budžeta, bez izdataka za izgradnju autoputa, iznosi 29,7 miliona eura, a sa tim izdacima 235,7 miliona.

Ministar finansija, Radoje Žugić kazao je ranije da je deficit bez izdataka za gradnju autoputa u ranijem predlogu budžeta bio nešto veći i iznosio je 0,92 odsto budžeta, dok je sada 0,84 odsto. Deficit budžeta sa izdacima za gradnju autoputa je značajno smanjen u odnosu na prvobitni prijedlog i sada iznosi 6,65 odsto.

Žugić je rekao da su velike uštede ostvarene smanjenjem troškova službenih putovanja, jer je nivo od 5,5 miliona eura, koji je potrošen u prethodnom periodu, bio neracionalan.

U narednoj godini planirano je zaduženje od 633,8 miliona eura, od čega se dominantan dio odnosi na refinansiranje dospjelih obaveza iz ranijih perioda.

Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu predviđeno je da kapitalni budžet iznosi 284,2 miliona eura. Izdaci za potrebe finansiranja prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosiće 206 miliona eura, a troškovi za pokriće tekućeg budžeta 29,7 miliona.

Odobrene su i dvije nove garancije, za poljoprivredu od 50 miliona dolara i za solidarnu stambenu izgradnju, 6,2 miliona eura. 

Prijedlog budžeta prethodne sedmice je razmatrao skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet koji je predložio parlamentu da ga usvoji. Poslanici opozicionih partija nazvali su budžet dužničkim i nedovoljno izbalansiranim.

Predstavnici Državne revizorske institicije (DRI) naveli su da u Prijedlogu zakona o budžetu za narednu godinu nije iskazan rast neizmirenih obaveza, a određeni rizik je vezan i za projekcije poreza na dohodak građana i doprinosa za socijalno osiguranje.

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, kazao je da je za državne revizore vrlo problematično da u tom dokumentu nije iskazan rast neizmirenih obaveza.

“Iz iskustva znamo da smo svake godine imali rast neizmirenih obaveza. To je jedna rizična tačka na koju upozoravamo”, rekao je Dabović.

Na sjednici su mišljenje o predloženom zakonu, osim DRI, iznijeli i predstavnici Centralne banke (CBCG), nevladnih organizacija (NVO), Saveza sindikata (SSCG), Unije slobodnih sindikata (USSCG), Unije poslodavaca (UPCG), kao i predstavnici radnika određenih preduzeća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније