Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 12. 2014. 18:11 >> 18:07

KOMISIJA

Najveći napredak u naplati javnih prihoda

Najuočljiviji napredak u borbi protiv sive ekonomije ostvaren je na polju naplate javnih prihoda, ocijenila je Komisija koja se bavi ovim problemom. „Konstatovano je da su aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, uz mjere fiskalne konsolidacije, u prethodnom periodu dale odlične rezultate, te da je napredak najuočljiviji na polju naplate javnih prihoda" kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako su konstatovali, poboljšanju fiskalnih indikatora u mnogome je doprinio rad Komisije, kao  i kontinuirana saradnja nadležnih institucija na realizaciji operativnih mjera usmjerenih ka smanjenju neformalnog sektora i unapređenju poreske discpline.

I pored navedenog, konstatovano je da i dalje postoje rizične oblasti, te da posebne mjere treba preduzeti na suzbijanju sive ekonomije na tržištu rada i prometa duvanskih proizvoda.

„Jedna od ključnih tema sastanka odnosila se na suzbijanje sive ekonomije uvođenjem krivične odgovornosti za isplatu zarade bez obračunatih poreza i doprinosa, što pored pričinjavanja štete za budžet, doprinosi ugrožavanju egzistencijalnih pitanja zaposlenih (pravo na panzijsko i zdravstveno osiguranj). Ovom mjerom će se, prema mišljenju članova Komisije, smanjiti poreska evazija i uvesti veći stepen poreske discipline“, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o tržištu duvanskih proizvoda, koje bilježi rast neregularnosti, usvojen je zaključak da Uprava carina, uz saradnju sa Poreskom upravom i Upravom za inspekcijske poslove, koordinira aktivnostima na izradi Nacionalne strategije  za borbu protiv nelegalnog prometa akciznih proizvoda, koja će na sistematičan i sveobuhvatan način pružiti rješenja za sužavanje sive zone u ovoj oblasti.

Komisija će Vladi predložiti donošenje novog propisa o uslovima za odlaganje poreskih obaveza, kojim će se odlaganje omogućiti samo uz odgovarajući kolateral i sa ciljem olakšavanja naplate poreskih obaveza.

„Imajući u vidu značaj i efekte kampanje ,,Budi odgovoran“, koja je kroz građanski aktivizam omogućila usmjeravanje značajnih sredstava iz sive zone u društveno odgovorne svrhe, usvojen je zaključak o nastavku projekta, po modelu i uslovima finansiranja koje utvrdi Vlada“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније