Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 04. 2013. 18:07 >> 18:10

PROTIV SIVE EKONOMIJE

Zakon će doprinijeti većoj fiskalnoj stabilnosti

Savjet za finansijsku stabilnost, kako je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore, podržao je usvajanje zakona o mjerama za suzbijanje sive ekonomije koje će, kako je ocijenjeno, doprinijeti većoj fiskalnoj, a posljedično i finansijskoj stabilnosti sistema.

Savjet je danas razmatrao radnu verziju tog zakona i analizirao njegov uticaj na fiskalne i rizike u realnom sektoru.

Pozitivni uticaji ovog Zakona ogledaju se u povećanoj fiskalnoj disciplini, povećanju fiskalnih prihoda i suzbijanju nelojalne konkurencije, saopšteno je iz CBCG. Konstatovano je da se ovim zakonom moraju popuniti sve pravne praznine u crnogorskom zakonskom okviru, koje su generator sive ekonomije.

Savjet je zaključio da se donošenjem ovakvog zakona pozitivno utiče na rizike u fiskalnoj sferi i iskazao podršku ovakvom rješenju koje će doprinjeti, na prvom mjestu većoj fiskalnoj, a posljedično i finansijskoj stabilnosti sistema.

Savjet je razmatrao i Analizu održivosti javnog duga Crne Gore, dokument koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici i podržao počinjanje aktivnosti po pitanju restrukturiranja duga i napore koje je Vlada usmjerila ka snaženju fiskalnih pozicija u pravcu dostizanja fiskalne stabilnosti.

Takođe, Savjet je iskazao pozitivan stav o doprinosu ovih aktivnosti na stanje finansijske stabilnosti, kao i pozitivna očekivanja ka očuvanju održivosti politike javnog duga, u dužem roku, navedeno je u saopštenju.

Savjet je podržao aktivnosti na izradi teksta novog zakona o platnom prometu, koje su u završnoj fazi. Ovim zakonom će se važeći propisi o platnom prometu uskladiti sa direktivama o platnim uslugama, institucijama elektronskog novca i finalnosti poravnanja u platnim sistemima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније