Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 01. 2015. 14:41 >> 14:37

VLADA NAJAVILA

Zaštitićemo se od kursnog rizika

Ministarstvo finansija naći će u narednom periodu najpovoljniji mehanizam za zaštitu od kursnog rizika u aranžmanu sa Exim bankom, a najkasnije do početka otplate glavnice kredita za autoput Bar-Boljare, saopštili su agenciji Mina-business iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva nijesu mogli precizno odgovoriti na pitanje kako će se značajan rast dolara u odnosu na euro odraziti na kredit koji je Crna Gora uzela od Exim banke.

"Imajući u vidu trenutno stanje na međunarodnom tržištu valuta, kao i mogućnost pada dolara u budućem periodu koje će biti uslovljeno ekonomskim kretanjima u svijetu, sa aspekta uticaja na javni dug, u ovom trenutku nije moguće dati tačne projekcije. Ministarstvo finansija ispituje finansijsko tržište i sigurno će u narednom periodu, a najkasnije do početka otplate glavnice kredita, naći najpovoljniji mehanizam za zaštitu od kursnog rizika", kazali su iz tog Vladinog resora.

Vlada je sa kineskim partnerima potpisala ugovor koji definiše da se kredit Exim banke od oko 687 miliona EUR za prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, odobrava na period od 20 godina, od čega se šest godina odnosi na grejs period, a 14 na otplatu.

"Kamatna stopa kredita je fiksna i iznosi dva odsto", rekli su iz Ministarstva.

Kineska Exim banka u septembru je Crnoj Gori odobrila kredit, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa gradiće kompanije "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) i "China Communications Construction Company" (CCCC).

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније