Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Anadolija ]

20. 01. 2015. 12:06 >> 20:41
3

SVJETSKA BANKA

Rast BDP-a u CG biće 3,4%

Odlaganje velikih infrastrukturnih projekata koji su u Crnoj Gori planirani za 2014, jedan su od razloga da je ekonomski rast ove države u prošloj godini bio upola manji od 2013. godine, navedeno je u izvještaju Svjetske banke predstavljenom danas u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekonomista Svjetske banke za Crnu Goru Sanja Madžarević-Šujster istakla je da je u 2014. godini u Crnoj Gori zabilježen pad industrijske proizvodnje. Napomenula je da je stepen direktnih stranih investicija i dalje na visokom nivou, ali da je potrebno da se promijeni struktura investicija.

“U 2014. godini došlo je do odlaganja velikih infrastrukturnih projekata za 2015. godinu. Tako je ekonomski rast Crne Gore u prošloj godini bio 1,5 posto, što je upola manje od rasta iz 2013.godine. Takođe, ono što je vidljivo jeste pad industrijske proizvodnje”, istakla je Madžarević-Šujster.

Kada su u pitanju direktne strane investicije u Crnoj Gori, priliv novca je na zadovoljavajućem nivou.

“Direktne strane investicije su bile veoma značajne u 2014. godini. Međutim, struktura investicija bi trebala biti drugačija. Uglavnom se investira u nekretnine i finansijski sektor, a poželjno bi bilo da investicije idu u pravcu proizvodnje”, kazala je Madžarević-Šujster.

Javni dug Crne Gore iznosi skoro 70 odsto BDP-a, što može biti razlog za zabrinutost. Ipak, iz Svjetske banke očekuju oporavak crnogorske ekonomije u 2015.godini.

“Najavljene investicije ubrzaće ekonomsku aktivnost Crne Gore”, istakla je ekonomista Svjetske banke za Crnu Goru, napominjući da će jedan od zadataka u godini koja je upravo počela biti i rješavanje pitanja nekvalitetnih kredita.

Rast u jugoistočnoj Evropi 0,2 odsto 

Poplave u nekim zemljama regiona dovele su do zastoja ekonomije jugoistočne Evrope u 2014. godini, uz rast od samo 0,2 procenta, podaci su najnovijeg Redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za ovu regiju.

Prema procjenama Svjetske banke, srbijanska ekonomija je u prošloj godini smanjena za dva procenta, a BiH stagnira. Za Kosovo i Crnu Goru su za prošlu godinu date procjene pada stope ekonomskog rasta.

Samo su Albanija i Makedonija pokazale znakove održivijeg oporavka na krilima povećanja izvoza, energije i turizma u Albaniji i izvoza vezanog za javne investicije, preradu i direktne strane investicije (FDI) u Makedoniji, naročito u drugoj polovini godine.

U ovoj godini se u zemljama jugoistočne Europe u prosjeku može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (GDP) od 1,3 posto, međutim, među njima će biti velikih razlika kako i u prošloj godini.

Prema prognozama, vanjska potražnja će ostati ključni pokretač rasta, a pogodna monetarna politika u eurozoni trebala bi pomoći državama regije u povećanju njihovog izvoza.

Regionalna direktorka Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstein kazala je kako je prošlogodišnji rast u cjelosti bio nedovoljan kako bi se poboljšao životni standard ili smanjila velika stopa nezaposlenosti u regiji.

Prema prognozama za 2015. godinu, najveći rast GDP-a ponovo može očekivati Makedonija i on bi trebao iznositi 3,5 posto, zatim Crna Gora sa očekivanih 3,4 posto rasta, slijedi Albanija sa tri posto dok bi on u BiH trebao iznositi 1,5 posto, a u Srbiji će ponovo biti negativan i to -0,5 posto.

Projektovani rast GDP-a u 2015. godini u eurozoni prema analizi Svjetske banke je 1,1 posto.

Iz Svjetske banke upozorili su i na rizike poput neizvjesnog oporavka eurozone, pojave deflacije, ali i produženog trajanja ukrajinske krize.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније