Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 01. 2015. 16:40   >>  16:36

PROMJENE ZAKONA

Loša naplata taksi na duvanske proizvode

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je izmjene Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustučnih i akustičnih uređaja, čija bi naplata, kako je ocijenjeno, morala biti veća.

Ministar finansija, Radoje Žugić kazao je na sjednici Odbora da je u pitanju mjera privremenog karaktera koja traje dvije godine.

"Razlog njenog donošenja obrazlaže se potrebom stabilizacije javnih finansija uz nastavak procesa fiskalne konsolidacije i obezbjeđenje makroekonomske stabilnosti", naveo je Žugić.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović kazao je da je dobro što su ukinuli takse na tarifna brojila i izašli u susret većinskim željama građana.

"Suma koja je naplaćena, odnosno nepunih milion eura od upotrebe duvanskih proizvoda za svo vrijeme važenja, odnosno nepunih hiljadu eura od taksi za akustične uređaje je mizerna. Uvjeren sam, znajući broj ovih objekata u Crnoj Gori i koliko građani konzumiraju duvanske proizvode i stepen buke koja se tu pušta, da je ovaj iznos morao da bude nekoliko miliona eura", ocijenio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, nadzor nad primjenom ovog Zakona nije bio potpun, pri čemu tu "leže" velika sredstva, makar se samo fokusirali na turističku sezonu gdje postoji ogroman potencijal za naplatu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić smatra da je do sada naplata ovih taksi bila na dosta niskom nivou, a naročito kad je riječ o taksi za duvanske proizvode kada se ima u vidu da je praktično u svim objektima dozvoljeno pušenje.

On je podsjetio da je za nepune dvije godine naplaćeno oko 800 hiljada eura, a procjena je da će se od 1. januara do 2017. godine godišnje ubirati oko milion eura.

"Po ovom zakonu svi crnogorski ugostitelji plaćaju taksu jedan eura po metru kvadratnom i za 2013. imamo 172 hiljade, a u prošloj godini 594 hiljade eura. Nešto u implementaciji zakona nije bilo dobro - da li objekti nijesu poštovali zakon, da li inspekcija nije dovoljno radila svoj posao i da li su se u ovom zakonu implementirane kaznene odredbe", naveo je Jelić.

Žugić je kazao da usvajanje odredbi kasni mjesec i da će se tu morati djelovati amandmanski, jer ne može važiti od 1. januara.

"Iako je mnogo važnije pitanje nadzora za primjenu ovog zakona i za kontrolu i naplatu javnih prihoda. Nema prepreka da se ovo naplati", kazao je Žugić.

Odbor je podržao i predložene izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se mijenja stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje poslodavaca za 0,5 procentnih poena.

“Tako se sa jedne strane pravi teret poslodavcima, ali smo smanjili krizni porez 33 odsto, tako da su poslodavci u konsolodaciji djelimično rasterećeniji nego što su bili”, rekao je Žugić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović kazao je da Vlada uporno ide sa nametima privredi i građanima.

“Očigledno da postoji začarani krug i da imamo značajne sistemske probleme u održivosti javnih finansija. Da li su ukupni porezi i doprinosi u ijednoj zemlji veći nego u Crnoj Gori i gdje”, pitao je Đukanović.

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović objasnio je da je ranije akciza na cijenu kafe bila 20 odsto, a sada je 0,8 centi na sirovu kafu, a jedan eura na prženu kafu tako da je to otprilike slično opterećenje, čak i niže.

"Termin proizvođač je ovaj koji prerađuje kafu i to je opšte prihvaćena terminologija", dodao je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније