Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

28. 01. 2015. 13:40 >> 13:36
1

OD 1. FEBRUARA

Novi sistem tarifa premija osiguranja

Novi sistem tarifa premija osiguranja autoodgovornosti, koji podrazumijeva njihovo smanjivanje za osiguranike koji nijesu imali zahtjeva za naknadu štete, počinje 1. februara, u skladu sa odlukom Skupštine Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG).

Iz NBOCG su saopštili da u februaru počinje primjena sistema povećanja i smanjivanja premije osiguranja (bonus i malus) na sva novozaključena ili obnovljena, odnosno produžena osiguranja.

„Suština bonus malus - sistema je da ukoliko osiguranik nije imao podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, smanjenje premije odnosno bonusa iznosi pet odsto godišnje, a najviše 30 odsto od premije osnovnog premijskog razreda“, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je bilo podnijetih zahtjeva za naknadu štete u toku jednogodišnjeg perioda osiguranja od autoodgovornosti, bez obzira na datum nastanka štete, dolazi do povećanja premije odnosno obračunava se malus.

Povećanje premije zavisi od broja prijavljenih šteta u prethodnom jednogodišnjem periodu, a može ići najviše do 210 odsto premije osnovnog premijskog razreda.

Sistem smanjenja odnosno povećanja premije (bonus - malus) primjenjuje se na osnovu podataka Informacionog centra ili na osnovu polise i potvrde društva za osiguranje koja sadrži podatke o prethodnom trajanju osiguranja i broju šteta koje su prijavljene u tom periodu, jedino ako nema podataka o osiguraniku u informacionom centru.

Bonus – malus sistem čini 13 premijskh razreda.

Izvršni direktor NBOCG, Boris Šaban, rekao je da je Skupština tog udruženja zauzela stav da će svim osiguranicima koji od 1. februara produžavaju osiguranje, biti odobren bonus, popust od pet odsto, odnosno svrstaće se u premijski razred PR6 tog predloga tarifa, sve do puštanja u rad Informacionog sistema, a najkasnije do 1. februara naredne godine.

Osiguranici koji prvi put zaključuju osiguranje će biti svrstani u osnovni premijsku razred PR7.

„Značaj početka primjene tog sistema je u tome što se na ovaj način preventivno djeluje i utiče na povećanje bezbjednosti u saobraćaju jer se stimuliše opreznije vožnja. Učesnici u saobraćaju će na ovaj način biti motivisani da voze opreznije”, zaključio je Šaban.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније