Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 01. 2015. 19:37 >> 20:17

ZA INVESTITORE

Podsticaji onima koji ulože pola miliona

U okviru niza aktivnosti koje preduzima u cilju ubrzanja privrednog rasta, crnogorska Vlada donijela je Uredbu o podsticanju direktnih investicija kojom je definisano da se finansijski podsticaji, na osnovu preciznih kriterijuma, mogu dodjeliti stranim i domaćim privrednim društvima, koji imaju namjeru da investiraju najmanje 500.000 eura i otvore najmanje 20 novih radnih mjesta u periodu od tri godine, odnosno u periodu koji se smatra investicionim periodom. Korisnik sredstava je dužan da zadrži visinu investicije i isti broj novootvorenih radnih mjesta najmanje pet godina nakon završetka investicionog projekta.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je danas usvojila Jesenju analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi – 2014. godine, donijela Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2015 – 2017 i Program rada Vlade Crne Gore u ovoj godini, koji su utemeljeni na jedinstvenoj analitičkoj osnovi i strateškim političkim ciljevima.

Na osnovu raspoloživih podataka o ekonomskoj aktivnosti, Analizom makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, procijenjeno je da će Crna Gora u 2014. godini, u uslovima usporenog rasta u okruženju i eurozoni, ostvariti realni rast BDP-a po stopi do 2,0 odsto, navodi se u saopštenju.

„Imajući u vidu da je preduslov ukupne ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta uspostavljanje dugoročne finansijske stabilnosti, Vlada je ocijenila da se uspješno sprovodi politika konsolidacije javnih finansija i implementacije odgovarajućih mjera za dodatnu investicionu potošnju i  naglasila odlučnost da nastavi aktivnosti usmjerene na ostvarivanje prioriteta fiskalne politike. U toku 2014. značajne aktivnosti su sprovođene u pravcu unaprjeđenja poslovnog ambijenta, finansijske i institucionalne podrške razvoju preduzetništva, unapređenja radnog zakonodavstva, penzijskog sistema, zdravstva, obrazovanja, te postizanja veće efikasnosti i produktivnosti državne uprave. Takođe, istaknut je poseban značaj koji imaju aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih projekata, prije svega u sektorima transporta i energetike“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa novim zahtjevima Evropske komisije u ekonomskom dijalogu sa zemaljama kandidatima za članstvo u EU, Vlada je pripremila i Program  ekonomskih reformi za Crnu Goru za perido od 2015. do 2017,, kojim je fokus ekonomske politike usmjeren na otklanjanje prepreka bržem ekonomskom rastu i razvoju i povećanje konkurentosti ekonomije.

„Primarni cilj ekonomske politike je otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda svih stanovnika Crne Gore. U skladu sa smjernicama Evropske komisije, ovaj dokument se sastoji iz dva dijela. Prvi dio daje pregled okvira srednjoročnih makroekonomskih i fiskalnih politika i strukturnih reformi koje imaju direktan makro-fiskalni uticaj. U drugom dijelu definisane su konkretne mjere strukturnih reformi čiji cilj je unapređenje konkurentnosti Crne Gore i jačanje privrednog rasta. Na sjednici je naglašeno da će Vlada posebnu pažnju usmjeriti na realizaciju započetih prioritetnih razvojnih projekata od  kojih će većina upravo od ove godine ući u fazu intenzivnih radova. Planirano je da Implementacijom definisanih politika Crna Gora ostvari ubrzaniji ekonomski rast sa stopom 3,5 odsto u ovoj godini, odnosno 3,8 odsto prosječno godišnje u narednom srednjoročnom periodu“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Programom rada Vlade za ovu godinu predviđena je realizacija 17 prioritetnih razvojnih projekata i 231 obaveza iz tematskog i normativnog dijela. Programom su precizirani zadaci i obaveze resornih ministarstava na realizaciji strateških ciljeva iz četvorogodišnjeg programa, u čijoj osnovi su evro-atlantske integracije, stvaranje uslova za dinamičan ekonomski razvoj uz povećanje životnog standarda građana i jačanje vladavine prava.

 Crnogorska Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbjednosti. Implementacijom zakonom propisanih mjera i standarda regulisaće se obezbjeđivanje informacione bezbjednosti u Crnoj Gori, kao temelja izgradnje savremenog informatičkog društva, konstatovano je na sjednici.

U skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, Vlada je donijela Odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2015. godinu

Vlada je prihvatila i Predlog za produžetak roka za rad Komisije za rasvjetljavanje napada na novinare do kraja 2015. godine.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније