Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

29. 01. 2015. 22:13 >> 22:08

POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI

I manji mogu uspješno savladati standarde

Cilj unapređenja proizvodnje manjih proizvođača, kroz poboljšanje bezbjednosti hrane ali i kvaliteta, ne treba da bude samo zadovoljenje potreba lokalnih potrošača već i širenje tržišta, kazao je ekspert iz Evropske unije Alberto Mankuzo /Albeto Mancuso/.

U okviru Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS) danas je u Podgorici održana radionica za predstavnike Ministarstva, Službe za selekciju stoke i Veterinarske uprave, kako bi bili spremniji da odgovore zahtjevima uspostavljanja sistema bezbjednosti hrane po EU standardima. 

»Usvajanje znanja i iskustva iz EU za zaposlene u MPRR važno je ne samo zbog ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog poglavlja 12, već i nastavka edukacije poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori«, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako su naveli, predavači su bili ekspert Svjetske banke i član tima koji prati MIDAS projekat Dionisis Panagiotatos i Mancuso, koji je u Crnoj Gori angažovan u okviru istog projekta za tehničku podršku skriningu i klasifikaciji objekata za proizvodnju hrane u skladu sa EU standardima.

Eksperti su objašnjavali pojedinačne standarde, govorili o rizicima u oblasti higijene hrane i daljem usklađivanju nacionalnih sa EU standardima.

"Bilo je riječi o modelima procjene rizika u oblasti higijene hrane i instrumentima za klasifikaciju i upravljanje rizicima prehrambenih objekata. Predstavljeni su i principi, ciljevi i metodologija koja se koristi u toku zvanične kontrole zasnovane na riziku", kaže se u saopštenju.

Zaposlenima su predstavljene i oblasti u kojima, prema regulativama EU, Crna Gora može da ima odstupanja u pogledu ispunjavanja standarda bezbjednosti hrane, kako bi zaštitila značajan broj manjih proizvođača, uglavnom tradicionalnih proizvoda. 

Mankuzo, koji je govorio o potrebi ispunjavanja Paketa higijena hrane, rekao je da je za realan razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori neophodno da se posmatra i trenutni socijalni aspekt u Evropi u kojoj sve veći značaj dobija konzumacija tradicionalnih prozivoda. 

On je kazao da cilj unapređenja proizvodnje manjih proizvođača, kroz poboljšanje bezbjednosti hrane, ali i kvaliteta, ne treba da bude samo zadovoljenje potreba lokalnih potrošača, već i širenje tržišta.

"Evropski potrošači traže lokalne proizvode, tradicionalne proizvode koji potiču iz male proizvodnje i to ima dodatu vrijednosti. Koliko sam upoznat sa stanjem u Crnoj Gori, tokom mog boravka ovdje, postoji više manjih proizvođača koji su u svojoj oblasti cijenjeni", rekao je Mankuzo.

On je dodao da je na lokalnom nivou razvijen i turizam koji ima veliki značaj za Crnu Goru.

"Povezivanje te dvije oblasti mogu biti od značaja za razvoj“, rekao je Mankuzo, navodeći da to znači da izazov nije u stvaranju velikih kompanija, već unapređenju manjih preduzeća za proizvodnju hrane, porodičnih gazdinstava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније