Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

31. 01. 2015. 14:46   >>  14:41 1

IVANOVIĆ OCIJENIO

Brža faza razvoja poljoprivrede

Crnogorska poljoprivreda ušla je u fazu bržeg razvoja, povećava se otkup i kvalitet mlijeka i ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda, a proizvođači se sve više uključuju u proces pripreme politika, saopštio je resorni ministar, Petar Ivanović.

 


"Naša ideja vodilja nije da Crnu Goru dovedemo do zatvaranja pregovora sa EU, već da tokom tog procesa osposobimo što više naših poljoprivrednih proizvođača da budu bolji od konkurencije. To je jedini način da opstanu", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, da bi poljoprivredni proizvođači ojačali nije dovoljno samo da primaju subvencije, posjećuju seminare ili pišu dopise Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Poljoprivredni proizvođači moraju neprestano, danonoćno raditi na sebi, čitati više, učiti i razmjenjivati iskustva, moraju biti više posvećeni finalnom proizvodu, daljem poboljšanju kvaliteta, smanjenju troškova, mnogo više posvećeni udruživanju, saradnji u procesu stvaranja i moraju, odmah, pod hitno, odbaciti svaku sujetu, jer se svaki izgubljeni dan računa", poručio je Ivanović.

On je saopštio da je tokom prošle godine otkupljeno preko 25 miliona litara mlijeka, a proizvođačima i prerađivačima mlijeka ukupno je isplaćeno preko 1,9 miliona eura. 

"Otkup mlijeka je veći za preko 300 hiljada litara ili 1,25 odsto u odnosu na 2013. godinu", naveo je Ivanović.

U sistemu otkupa mlijeka, koje subvencioniše Ministarstvo, nalazi se 20 pogona za preradu mlijeka. Kooperanata je tokom prošle godine prosječno bilo oko 2,66 hiljada, 284 manje nego 2013.

Ivanović je objasnio da je smanjenje broja kooperanata posljedica zatvaranja šest mljekara tokom prošle godine, od čega su četiri zatvorene po nalogu inspekcije.

Najviše mlijeka tokom prošle godine otkupile su mljekare “Šimšić”, Srna, Milka MDK i ZZ kooperativa.

Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini iznosila je, prema preliminarnim podacima Monstata, 583,03 miliona eura i veća je 12,49 odsto u odnosu na 2013. Učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupom izvozu iznosi 29,4 odsto, a u ukupnom uvozu 27,12 odsto.

Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini je u odnosu na 2013. veći 6,15 odsto, a izvoz 58,66 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,55 odsto i veća je 6,8 procentnih poena u odnosu na 2013. godinu kada je iznosila 13,75 odsto.

Najveći rast izvoza zabilježen je kod mesa, vode - uključujući mineralnu gaziranu i negaziranu vodu, masnoće biljnog i životinjskog porijekla, proizvoda na bazi kakaa, proizvoda mlinske industrije, piva i vina. I dalje raste izvoz sira.

S druge strane, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen je izvoz alkoholnih pića i povrća.

On je saopštio da je Agrobudžet za ovu godinu pripremljen i tokom procedure koja je prethodila njegovoj izradi stiglo je preko 30 predloga, što je značajno više nego prilikom pripreme Agrobudžeta za 2013 i prošlu godinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније