Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

31. 01. 2015. 15:33 >> 15:28

500 UČESNIKA

Obuka računovođa o sprečavanju pranja novca

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) organizovao je obuku računovođa i revizora povodom početka primjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kroz čiji program je prošlo oko 500 učesnika.

Učesnici su se upoznali sa svrhom i sadržajem Zakona, koji počinje da se pimjenjuje 12. februara, kroz više tematskih cjelina, sa naglaskom na prava i obaveze računovođa i revizora.

“Zakon je usklađen sa direktivama Evropske unije, a za Crnu Goru kao kandidata za članstvo u EU, bitan je i zbog pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije. Profesionalne računovođe i revizori obveznici su Zakona, sa značajnim obavezama evidencije i izvještavanja prema Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT)”, navodi se u saopštenju ISRCG dostavljenom agenciji Mina-business.

U tom smislu, kao institucija odgovorna za računovodstvenu i revizorsku struku, ISRCG je u saradnji sa USPFNT organizovao obuke za računovođe i revizore. Kroz program obuke u decembru prošle godine i tokom januara prošlo je oko 500 učesnika. Predavač na seminarima bio je glavni inspektor u USPNFT, Milan Radulović.

“Osim predavanja, za učesnike je bio obezbijeđen i praktični dio nastave, sa primjerima iz prakse, kako bi se bolje upoznali sa indikatorima i nivoima rizika”, naveli su iz ISRCG.

Iz Instituta su kazali da danas pojedine računovođe u Crnoj Gori tu tematiku posmatraju samo kroz problem sprejčavanja pranja novca, a ISRCG akcenat stavlja ne samo na to, nego i na sprečavanje finansiranja terorizma. Terorizam, kao jedna od pošasti modernog doba, odnosi ljudske živote, a takođe izaziva i ogromnu materijalnu i moralnu štetu.

“Ako bi se neki takav akt desio u našem bliskom okruženju, sigurni smo da bi se nacionalna svijest o tome preko noći promijenila. S obzirom da se terorizam finansira preko novčanih transakcija i da postoje indikatori koji na to upućuju, smatramo našom moralnom i društvenom odgovornošću da sprovedemo obuku nad računovođama i revizorima u cilju preventivnog djelovanja”, rekao je generalni sekretar ISRCG, Igor Pavićević.

ISRCG je u skladu sa svojim javnim ovlašćenjima, pomogao USPNFT inkorporiranjem 95 indikatora rizika u novo zakonsko rješenje, koji će pomoći da se identifikuju sumnjive transakcije.

ISRCG je pozvao sve svoje članove da se u svom radu ponašaju u skladu sa Etičkim kodeksom i da služe javnom interesu kao i da pomognu državi u ostvarivanju pretpostavki za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније