Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 02. 2015. 11:27   >>  11:22

SVE POD KONTROLOM

Oluja nije ugrozila radove na Luštici

Velika oluja koja je pogodila crnogorsku obalu prouzrokovala je manju štetu na konstrukciji lukobrana marine čija je izgradnja trenutno u toku u Luštica Bay-u, na otvorenom dijelu jadranske obale u zalivu Trašte na poluostrvu Luštica, ali ni na koji način nije ugrozila radove, saopšteno je iz te kompanije.

 

"Visoki talasi povezani sa olujom doveli su do pomjeranja manjeg kamenja, šljunka i stijena, prvenstveno sa manjeg, drugog lukobrana, koji je još uvijek u početnoj fazi izgradnje. To nije neuobičajena pojava tokom procesa izgradnje, pogotovo na otvorenom moru tokom sezone praćene olujnim vremenom. Ustvari, ovakvi događaji daju nam mogućnost da pratimo ponašanje i cjelovitost konstrukcije lukobrana tokom procesa izgradnje“, istakao je direktor Projekata i razvoja u Luštica Divelopment AD Omar Farid.

Iz kompanije je saopšteno da je u marini trenutno u toku proces završetka osnovnog i sekundarnih slojeva drugog lukobrana, nakon čega će uslijediti postavljanje konačnog armiranog sloja, koji služi da zaštiti konstrukciju od snage talasa.

„Očekujemo da ovo bude završeno tokom narednih mjeseci, ali do tada ne očekujemo nikakav uticaj oluja kao što je bila ova od petka. Generalno, veoma smo zadovoljni ponašanjem konstrukcije glavnog lukobrana, čija izgradnja je još uvijek u toku, ali koji je pokazao da može izdržati veoma jake talase tokom cijelog dana“, dodao je Farid.

Iz ove kompanije su podsjetili da je do početka 2015. građevinski tim završio glavne elemente konstrukcije glavnog lukobrana. Više od 390.000 tona stjenovitog materijala je do sada iskopano, transportovano i deponovano.

Rad na konstrukciji drugog lukobrana je u toku, i izgrađeno je više od 165 metara od ukupne dužine od 210 metara. Po završetku, Luštica Bay će ponuditi 176 vezova, za kratkoročni i dugoročni privez jahti do 35 metara dužine.

Prva novoizgradjena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od 10 godina biće završena 2017. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније