Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 02. 2015. 08:05 >> 08:00

UPOZORENJE STRUKE

Banke da smanje kamate

Profesor i rukovodilac doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu, Božo Mihailović, ocijenio je da bi banke što prije trebalo da počnu značajnije da smanjuju kamatne stope, jer bi im uskoro moglo biti kasno.

 

On smatra da "nema te privrede koja može biti efikasna sa nivoom kamatnih stopa od 10 do 14 odsto".

"Efikasnost je moguća sa kamatnom stopom od tri do četiti odsto zato što je profit kompanije od 10 odsto, ne računajući crni biznis, solidan. Nevjerovatno je da toliko banaka imamo na ovako malom tržištu, i one su među sobom napravile faktički kartelski sporazum. Najavljuju se i nove banke. Niko ne konkuriše kamatnim stopama što bi bilo normalno, nego su svi tu negdje i čekaju šta će se desiti", rekao je Mihailović za Pobjedu.

Stoga se, kako je rekao, plaši da će bankama biti kasno kad uoče problem visokih kamata, "jer će se sa ovolikim kamatama rapidno povećavati broj firmi koje bankrotiraju". 

"A od ovih 400 miliona eura već kontaminiranih kredita, koji se ne vraćaju, ne mogu naplatiti ni 30 odsto. Nekretnine nemaju kome prodati, jer sada, za razliku od nekadašnje uvozne, nema tražnje. Znam jednu malu banku koja ima oko 50 miliona eura plasmana a stečenu aktivu oko osam miliona. Treba li tom bilo kakvo objašnjenje“, pita se Mihailović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније