Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

26. 02. 2015. 08:37 >> 08:32

UDRUŽENJE BANAKA

Bankarski kartel u CG ne postoji

Sumnja da su banke u Crnoj Gori napravile svojevrsni kartelski sporazum o kamatama je neopravdana, tvrdi sekretar Udruženja banaka (UBCG), Mirko Radonjić.


On je, komentarišući ocjenu profesora Ekonomskog fakulteta i rukovodioca doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu, Boža Mihailovica, da su banke napravile svojevrsni kartelski sporazum i da „drže“ kamate, kazao da kategorički odbacuje svaku ocjenu da banke postupaju suprotno propisima.

"Crnogorsko bankarsko tržište je konkurentno i nema bilo kakve vrste dogovaranja banaka o visini kamatnih stopa. Banke u skladu sa svojim poslovnim politikama prate šta radi konkurencija i prilagođavaju se tržištu, tražeci svoje mjesto", rekao je Radonjić Pobjedi.

Mihailović je ranije saopštio da su banke među sobom napravile faktički kartelski sporazum i da nema te privrede koja može biti efikasna sa tim nivoom kamatnih stopa od deset do 14 odsto.

Viceguverner Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema, Velibor Milošević, prošle i početkom ove godine je kazao da na crnogorskom bankarskom tržištu i dalje postoji oligopol, odnosno da se banke drže zajedno, što onemogućava pad kamatnih stopa.

Milošević je tada ocijenio da još ne postoji konkurencija u pravom smislu te riječi, pa se može zaključiti da se banke i dalje drže zajedno.

CBCG je najavila da će najkasnije do kraja juna proslijediti Vladi predlog za limitiranje najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније