Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 02. 2015. 21:06 >> 21:01

POSLANICI JEDNOGLASNO

Nećemo plaćati tehničke gubitke EPCG

Skupština je večeras usvojila izmjene i dopune Zakona o energetici čiji je sastavni dio amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da građani ne plaćaju tehničke gubitke. Izmjene su podržali svi prisutni poslanici, njih 61.

Za amandman kojim se ukidaju tehnički gubici, prošle sedmice, glasala su ukupno 34 poslanika opozicije, dio iz Socijaldemokratske partije (SDP) i manjinskih stranaka, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) bila protiv.

Autor amandmana bila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), dok ga je Abazović uveo u skupštinsku proceduru. Glasanje o predloženom zakonu u cjelosti, nakon usvajanja tog amandmana, je odloženo.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su saopštili da ne povlače iz skupštinske procedure predložene izmjene i dopune zakona, zato što su izmjene rađene u cilju usaglašavanja sa EU legislativom u toj oblasti, a tehnički gubici su praksa i u EU.

Oni su podsjetili da se njihove izmjene zakona odnose na djelatnost trgovine biogorivima, povećanje ovlašćenja i obima posla tržišnog inspektora u vezi sa kontrolom maloprodajnih cijena naftnih derivata i biogoriva i kontrolom kvaliteta naftnih derivata, biogoriva i tečnog naftnog gasa.

Građani su godinama plaćali gubitke u mrežama kroz cijene struje, gdje su bili i oni komercijalne prirode, odnosno krađa energije. Ustavni sud je u februaru 2011. proglasio neustavnim naplaćivanje gubitaka.

Nakon te odluke, Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je smanjila nivo gubitaka koji plaćaju potrošači. Sa računa su eliminisani komercijalni, a određeno je da se plaća devet odsto tehničkih gubitaka u distribuciji i tri odsto u prenosnoj mreži.

U Skupštini večeras nije dobila potrebnu većinu dopuna Krivičnog zakonika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније