Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

27. 02. 2015. 08:15   >>  08:10 2

NIKŠIĆ

Uveden stečaj u Metalac

Privredni sud uveo je stečaj u nikšićko preduzeće Montavar Metalna inženjering, na zahtjev bvšeg predsjednika sindikata Radisava Jaukovića.

 

Privredni sud je za stečajnog upravnika imenovao Sašu Zejaka, piše Pobjeda.

U obrazloženju odluke navodi se da firma duguje radnicima 444,86 hiljada eura, kao i da je dug dospio na naplatu u periodu od 30. juna 2012. do 30. aprila prošle godine. Uz predlog za uvođenje stečaja Jauković je sudu dostavio i zaključak Poreske uprave o prinudnoj naplati.

U dopisu Centralne banke (CBCG) sudu navedeno je da su računi Montavar Metalne u blokadi od novembra 2013. godine zbog duga od 319,5 hiljada eura.

Jauković je kazao da je stečaj uveden na zahtjev 105 sadašnjih i bivših radnika koji od prethodnog vlasnika firme traže uplatu doprinosa radi povezivanja deset mjeseci staža.

Ročištu, na kojem je sudija Miodrag Anđelić ispitivao razloge za pokretanje stečajnog postupka, nije prisustvovao izvršni direktor stečajnog dužnika, bez obzira što mu je poziv bio uručen. Anđelić je, uvidom u spise, utvrdio da postoje razlozi za uvođenje stečaja.

Jauković je objasnio da je 2012. godine pokrenuta likvidacija slovenačkog preduzeća Montavar Metalac, nakon čega je osnovana firma Montavar inženjering kako bi se nastavilo poslovanje i isplata zarada za 105 radnika, koji su prebačeni u tu novu sestrinsku firmu.

“Od plata, ni od posla nije bilo ništa, a postupak preregistracije odrađen je na volšeban način. Čitava igra trajala je deset mjeseci, nakon čega je sve palo u vodu. Na pritisak radnika naša rješenja vraćena su u Montavar Metalac, ali nam je od maja 2012. do marta 2013. godine u sestrinskoj firmi ostalo po deset mjeseci neuplaćenih doprinosa na plate”, rekao je Jauković.

On je dodao da je to veliki prekid za sve radnike Metalca, pogotovo za 60 ljudi koji treba da idu u penziju.

“Od tog broja najmanje 20 radnika neće moći u penziju bez povezivanja staža provedenog u Montavar inženjeringu”, objasnio je Jauković.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac.

Preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika, kojima su redovno isplaćivane zarade od oko 400 EUR u prosjeku, a proizvodi te firme su se izvozili na tri kontinenta.

Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, on nije isplatio dug radnicima.

Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono- razvojnom fondu. Radnici su u nekoliko navrata protestovali i štrajkovali glađu zbog duga iz radnog odnosa koji im nije plaćen.

Krajem decembra u Privrednom sudu je potpisan ugovor o jednogodišnjem zakupu između Montavar Metalca i Iskre Promont.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније