Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 02. 2015. 12:52   >>  12:47

STATISTIKA

Prosječna plata 482 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru ove godine iznosila je 482 eura, što je 0,8 odsto više u odnosu na godinu ranije, saopšteno je iz MONSTAT-a. Prosječna plata sa porezima i doprinosima u januaru 2015. godine iznosila je 731 eura.

"U odnosu na decembar 2014. godine prosječna (neto) zarada u januaru 2015. godine zabilježila je pad 0,4%. Prosječna (neto) zarada u januaru 2015. godine u odnosu na isti mjesec predhodne godine zabilježila je rast od 0,8%, dok je u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2014. godini zabilježila rast od 1 odsto", saopštio je MONSTAT.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2015. godini u odnosu na decembar 2014. godinu zabilježile pad od 0,2 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,2 odsto.

Deflacija u januaru 0,2 odsto

Mjesečna deflacija u januaru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,2 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali pad cijena goriva i maziva, odjeće i obuće, usluga u restoranima i taksi prevoza.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama prevoz 3,8 odsto i odjeća i obuća 2,8 odsto. Rast cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića jedan odsto i zdravlje 0,3 odsto.

Na decembarskom nivou ostale su cijene u grupama alkoholna pića i duvan, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, pokućstvo i rutinsko održavanje stana, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, hoteli i restorani i ostali proizvodi i usluge.

Godišnja deflacija u Evropskoj uniji u januaru iznosila je 0,5 odsto, dok je u eurozoni bila 0,6 odsto.

Potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u Crnoj Gori su u decembru prošle godine, u poređenju sa istim mjesecom 2013. godine bile u prosjeku više 0,2 odsto.

Pozitivne godišnje stope inflacije u januaru zabilježene su u grupama zdravlje 3,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića dva odsto, odjeća i obuća 1,8 odsto, alkoholna pića i duvan 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,3 odsto, rekreacija i kultura jedan odsto i komunikacije 0,2 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene su u grupama prevoz 8,9 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, ostali proizvodi i usluge 0,9 odsto i hoteli i restorani 0,8 odsto.

Deflacija na mjesečnom nivou je u Crnoj Gori zabilježena peti mjesec uzastopno.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније