Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

27. 02. 2015. 13:39   >>  13:33

U JANUARU

Potrošačka korpa 795 eura

Minimalna potrošačka korpa u januaru je, prema podacima Monstata, bila vrijedna 795,1 eura, 0,08 odsto manje nego u decembru prošle godine.

 

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 250,7 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 346,3 eura i vrijednost imputirane rente 198,1 eura.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića porasla je u januaru u odnosu na decembar prošle godine 1,1 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar prošle godine zabilježila je pad od 0,9 odsto, dok je vrijednost imputirane rente ostala nepromijenjena.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana 0,6 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga i imputirane rente koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније