Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 02. 2015. 16:50 >> 16:47

IZ MBA PORUČILI

Urediti nadležnost Uprave za javne nabavke

Ministarstvo finasija treba da nađe način da uredi nadležnost Uprave za javne nabavke i upravljanje tim važnim segmentom društva povjeri kompetentnim ljudima, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

„To je prvi uslov da se vrati povjerenje crnogorskih privrednika u sistem javnih nabavki, ali i da se obezbijedi kvalitetan poslovni ambijent za njihovo poslovanje, što je zajednički cilj svih institucija u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju MBA.

U MBA su, kako su kazali, očekivali da će nedavna kritika rada Uprave za javne nabavke doprinijeti da ta institucija obezbijedi kooperativniji odnos sa predstavnicima privrede.

„Nakon što smo tražili mišljenje o pripremi tenderske dokumentacije u postupku javnih nabavki, dobili smo odgovor da Uprava za to nije nadležna. Kada smo se obratili Ministarstvu finansija, ispostavilo se da je Uprava ipak nadležna, tako da je njen Sektor za praćenje sprovođenja propisa poslao pojašnjenje Ministrarstvu“, saopštili su iz MBA.

Oni su tražili da se objasni da li je potvrda Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) da se preduzeće i odgovorna osoba ne nalaze u njegovoj kaznenoj evidenciji i da taj organ nije obaviješten o njihovoj pravosnažnoj osuđivanosti dovoljan dokaz koji se zahtijeva Zakonom o javnim nabavkama ili je potrebno obezbijediti dodatne.

„Odgovor se sastoji od niza stavova iz kojih nije jasan odgovor na pitanje. Očekivali smo odgovor u kojem bi se taksativno navelo koje potvrde i kojih institucija su potrebne. Umjesto toga, dobili smo odgovor na osnovu kojeg manje znamo“, navodi se u saopštenju.

Iz MBA su kazali da veliki broj privrednika u Crnoj Gori ostvaruje prihod kroz sistem javnih nabavki, mada je, zbog nepovjerenja u institucije i njih sve manje.

„Kako imati povjerenja, kada se ne zna ni ko je za šta nadležan, a da ne idemo dublje u čitav sistem javnih nabavki, u kojem, većina učesnika smatra, ima i previše problema“, poručili su iz MBA.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније