Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 03. 2015. 21:30 >> 21:24
1

CBCG

Finansijski sistem relativno stabilan

Finansijski sistem Crne Gore na kraju prošle godine bio je relativno stabilan, uz kontinuirano prisustvo rizika nelikvidnosti i nesolventnosti realnog sektora, ocijenili su danas iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su naveli da ta ranjivost realnog sektora, pored pritiska na finansijski, utiče i na povećanje pritisaka u fiskalnoj sferi, koji se za sada, apsorbuje.

Savjet za finansijsku stabilnost danas je na sjednici razmatrao tekuće stanje finansijske stabilnosti i rizike i ranjivosti ukupnog privrednog sistema, koji su bili prisutni tokom prošle godine.

„Analizirani su trendovi i događaji, koji su uticali na stanje crnogorske privrede, kako iz domaćeg, tako i iz međunarodnog okruženja“, navodi se u saopštenju CBCG.

Domaće okruženje crnogorske privrede, kako su ocijenili, karakteriše i dalje prisustvo brojnih rizika, koji usporavaju dinamičniji oporavak.

„Najizraženiji rizici u prošloj godini su rizici realnog sektora, koji imaju uticaja i prelivaju se na sve ostale oblasti privrede“, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu preliminarnih podataka, Savjet je, pored realnog, razmatrao stanje u Crnoj Gori u fiskalnom, finansijskom i sektoru odnosa sa inostranstvom i zaključio da su rizici umjereni, ali da je privredna aktivnost i dalje nedovoljna, što može uticati na materijalizaciju pojedinih rizika u budućnosti.

„Zaključeno je da se u narednom periodu mora voditi obazriva fiskalna politika okrenuta ka daljoj racionaliozaciji i restrukturiranju tekuće potrošnje, smanjenju sive ekonomije i aktivnostima usmjerenim na podsticanje ukupne privredne djelatnosti, a naročito preduzetništva i inovativnosti“, rekli su iz CBCG.

U svjetlu tekućih fiskalnih rizika, kako su ocijenili, ta politika treba da se usmjeri na dalje snaženje i podsticanje realnog sektora kako bi se povećala konkrentnost privrede, ali da se vodi računa o održivosti javnih finansija, s obzirom na snagu efektivnosti instrumenta fiskalne politike u crnogorskom okruženju.

„Zaključeno je da postojeći rast nije adekvatan“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da dominacija fiskalne politike u vođenju ekonomske politike u Crnoj Gori, u fokus stavlja teret stabilizacije, ali i oživljavanja privredne djelatnosti na tu politiku.

„Balans ta dva cilja treba da se obezbjedi obuzdavanjem tekućeg budžetskog deficita na nulti nivo, čime bi se sačuvala finansijska stabilnost, dok bi podsticanje rasta bilo ostavreno mogućnošću ostvarenja deficita kapitalnog budžeta“, rekli su iz CBCG.

Politika u finansijskom sektoru, kako su dodali, treba i dalje da bude fokusirana na očuvanje stabilnosti sistema, kako bi se očuvala zdrava podloga za budući rast.

“Podaci o ekonomskoj aktivnosti najvećih svjetskih ekonomija ukazuju na blago poboljšanje, ali rast i dalje nema jači zamajac koji bi se značajnije odrazio na manje i zavisne ekonomije, kao što je crnogorska“, saopštili su iz CBCG.

Aktivnosti vodećih centralnih banaka ukazuju na vođenje stimulativne monetarne politike, kako bi se osnažio rast privreda, globalno.

„Devizna tržišta osciliraju, a najveće promjene bilježi odnos švajcarski franak (CHF) u odnosu na euro“, zaključili su

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније