Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 03. 2015. 22:59 >> 22:57

BIVŠI RADNICI

Ministar Bošković da obezbijedi novac

Ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković trebalo bi da razmišlja kako da obezbijedi sredstva za usvojene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Manjinski akcionari i bivši radnici Gornjeg Ibra.

Predsjednik te NVO, Sadik Klimenta naveo je da je Bošković najavio da će Vlada razmotriti da li postoji mogućnost ustavne žalbe na izmjene i dopune Zakona o PIO, kao i da je izglasan iz političkih razloga.

„Mislimo da je Boškoviću pametnije da razmišlja kako će obezbijediti sredstva za ove izmjene i dopune Zakona o PIO i da ne zaboravi da je 400 hiljada eura uzeo od sirotinje sa sjevera, pa prebacio tajkunima da organizuju proslave po Budvi, kroz nacionalnu Turističku organizaciju“, rekao je Klimenta.

On smatra da će se Bošković „snaći“ i za ta sredstva, jer se dosta uzimalo i otimalo od građana i radnika sa sjevera Crne Gore.

Klimenta je podsjetio da je ta inicijativa prema skupštinskom Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje krenula od NVO Euromost i predstavnika radnika sa sjevera, tačnije Gornjeg Ibra, Radnika, Prve Petoljetke, Vunarskog kombinata, Jekona, Invalida rada iz Rožaja, a ne političkih partija.

„Poslanici tih partija se nijesu htjeli ponašati diskriminatorski za razliku od njihovih kolega iz Demokratske partije socijalista (DPS), pa su većinom glasali za našu inicijativu, što je kasnije rezultiralo izglasavanjem tog Predloga. Oni su takođe prepoznali problem nas bivših radnika, koji su zbog pljačkaške privatizacije ostali na ulici, pa se ne može izglasavanjem većine u Skupštini nazivati političkom odlukom“, ocijenio je Klimenta.

Izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o PIO je, kako smatra i jedna od pobjeda građana sjevernog regiona, koji je dvije decenije zapostavljen i diskriminisan.

„Te izmjene i dopune Zakona o PIO su jedine ustavne, za razliku od onih koje su predlagali i izglasavali poslanici DPS-a i koje nijesu bili ustavni“, rekao je Klimenta.

Prema njegovim riječima, taj Predlog zakona obuhvata sve bivše radnike koji imaju iste uslove kao i ostali bivši radnici, koji su uz podršku i Vlade i DPS-a dobili privremenu penziju.

„Ovim zakonom je samo ispravljena greška prethodnih predloga, jer izgleda da za Vladu i DPS, građani sjevernog regiona samo služe kao glasači“, ocijenio je Klimenta.

On je rekao da ako budu rušili na Ustavnom sudu sve izmjene i dopune zakona, prvo će srušiti one diskriminatorske predloge koji su već izglasani za radnike metaloprerađivačke djelatnosti.

„Krenućemo prvo na zakon iz 2013. godine kada su penzionisani radnici Kombinata aluminijuma (KAP), njih 420, pa ćemo nastaviti da rušimo predloge zakona o budžetu gdje ste kroz državnu pomoć posljednje dvije godine samo mrvice davali sjevernom regionu i nastavićemo na vaše predloge zakona za pripadnike Uprave policije, pripadnike Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i sve druge“, precizirao je Klimenta.

On je rekao da radnici neće više kao prethodnih godina samo da ćute i slušaju šta im se kaže.

„Sada smo shvatili da možemo da se izborimo i mi za svoja prava kroz Skupštinu i državne institucije, kao i ostali građani u ovoj državi“, zaključio je Klimenta.

(Mina-bussines)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније