Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

04. 03. 2015. 08:28 >> 08:30
3

MITRIĆ OCIJENIO

SDP će biti kriv za "stečaj" u Fondu PIO

Izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom su predviđeni povoljniji uslovi penzionisanja bivših radnika privatizovanih preduzeća, suprotne su sistemskom zakonu i Ustavu, ocijenio je profesor Blagota Mitrić.

On je kazao da usvajanje izmjena Zakona, koje je predložio poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić, ne ide na ruku ni radnicima koji su ostali bez posla zbog stečaja, jer će njihove penzije biti minimalne.

“Nekom pravnom “pametaru” palo je na pamet da se pitanje otpremnina radnicima, koji su ostali bez posla zbog stečaja, može riješiti tako što će svi biti pozvani u takozvanu prijevremenu penziju pod povlašćenim uslovima. Tako je u posljednje dvije godine donijeto nekoliko izmjena i dopuna Zakona o PIO kroz koje su, s vremena na vrijeme, određene grupe stečajaca odlazile u penziju pod takozvanim povlašćenim uslovima, što je bilo suprotno, prije svega, sistemskom zakonu, a zatim i fundamentalnim ustavnim normama”, rekao je Mitrić Pobjedi.

On je dodao da je to, prije svih, suprotno je članu 1 Ustava, kojim se Crna Gora proglašava državom socijalne pravde.

“Kršen je i član 17 Ustava, kojim se jamči da su svi građani jednaki pred zakonom”, naveo je Mitrić i podsjetio da nije bilo nikakvih posebnosti.

On je kazao da su, naprotiv, svi imali lično svojstvo stečajca, a ipak su izmjenama i dopunama Zakona dobili različite visine penzija, neki prije dvije godine, a drugi prije dva dana.

“Treća neustavnost se ogleda u činjenici što su izmjene i dopune Zakona o PIO između sebe kontradiktorne. Neke grupe stečajaca nijesu nikako mogle da dobiju penziju zato što su dobili otpremninu od oko 1,93 EUR, a druge su dobile i pored toga što su primile otpremninu”, saopštio je Mitrić.

On je dodao da ekonomisti kažu da se tim izmjenama i dopunama Zakona o PIO siječe grana na kojoj se sjedi.

“Upozoravaju da se jednog dana može desiti da zbog prenabudženosti broja penzionera i sam Fond PIO, metaforično rečeno, ode pod stečaj i da desetine hiljada penzionera, zajedno sa stečajcima, ostanu bez penzija ili dođe do velikog kašnjenja u isplati. Najveću odgovornost, po mom ličnom sudu, za ovakvo neprincipijelno i neustavno rješavanje problema stečajaca snose, prije svih, Socijaldemokratska partije (SDP) i njen predsjednik Ranko Krivokapić”, ocijenio je Mitrić.

On smatra da je sudbina radnika koji su ostali bez posla zbog uvođenja stečaja ravno, ekonomsko i socijalno pitanje.

“Centralno pravno pitanje je isplata otpremnina koje je trebalo regulisati zakonom, a na osnovu ekonomskih kriterijuma i principa socijalne pravde. Nažalost, to je uređeno na nekoliko šarenolikih načina, jer su neki su dobili otpremninu od deset do 15 hiljada EURA preko preduzeća ili države, a drugi 1,93 EUR preko Fonda rada”, naveo je Mitrić.

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, smatra da je, usvajanjem predloženih izmjena Zakona, “vruć krompir” prebačen Ministarstvu finansija, koje mora da kroz rebalans budžeta da odgovor kako naći novac.

On tvrdi da slijedi udar na Fond PIO i penzioni sistem, iako se još nagađa na koga se zakon odnosi, koliko novca će biti potrebno i odakle će se obezbijediti.

“Vruć krompir prebačen je Ministarstvu finansija, koje mora da kroz rebalans budžeta da odgovor kako naći novac, jer nema ni mogućnosti projekcije dodatnih izvornih prihoda”, kazao je Perović.

On je dodao da bi primjenom usvojenih izmjena povoljnost pri penzionisanju koristilo otprilike između 1,5 i dvije hiljade radnika, dok bi za pokrivanje tog prava trebalo oko 4,5 miliona eura na godišnjem nivou.

“Tek što smo smanjili deficit Fonda PIO i ušli u mirniji period, sa ovim rješenjem vraćamo se na početak sa velikim problemima u održavanju likvidnosti penzionog fonda”, rekao je Perović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније