Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 03. 2015. 12:08 >> 12:47
2

MINISTARSTVO FINANSIJA

Kafa će poskupjeti 14, a ne 50%

Ministarstvo finansija demantovalo je informacije da će kafa u Crnoj Gori poskupiti za 50 odsto.

 

 

Navodeći da postoje određena nerazumijevanja u pogledu obračunavanja poreza na kafu, iz Ministarstva finansija navode da će poreski obveznici porez na kafu plaćati u visini od jednog eura po kilogramu za sirovu kafu, 0,80 eura za prženu kafu, za ljuspice i opne od kafe jedan euro, na ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe 1,30 eura.

"Takođe će se plaćati porez u visini od 2,50 eura na kilogram kafe u gotovom proizvodu, ali ne na osnovne vrste kafe već na zamjene kafe, na preparate na bazi ekstrakata, esencije i koncentrata kafe, kao i napitke i bezalkoholna pića koja sadrže kafu odnosno ekstrakte, esenciju i koncentrate od kafe", navodi se u pojašnjenju Ministarstva, a nakon objave u medijima da će kafa poskupiti 50 odsto.

U zakonu, navode iz resora Radoja Žugića, su jasno propisane stope i vrste proizvoda na koje se plaća porez, ali se čini da je pogrešno protumačen porez od 2,50 eura.

"I na osnovu toga izvršena procjena da će doći do povećanja cijene ovog proizvoda od 50 odsto. Iznos poreza od 2,50 eura se ne odnosi ni na sirovu, ni na prženu kafu, te stoga, imajući u vidu iznos poreza na ove dvije osnovne vrste kafe, uvođenje poreza ne može biti razlog za povećanje cijene kafe za 50 odsto. Primjera radi, ako je prosječna cijena kilograma pržene kafe u maloprodaji sedam eura, obračunavanjem poreza od jednog eura po kilogramu, nova cijena bi iznosila osam eura, odnosno, došlo bi do povećanja cijene ovog proizvoda od 14 odsto", istakli su iz Ministarstva finansija.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније