Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 03. 2015. 14:05 >> 14:22

PRIVREDNICI PORUČILI

Rasteretiti biznis u svim segmentima

Rasterećenje poslovnog ambijenta u svim segmentima i preventivan inspekcijski nadzor ključne su preporuke Unije poslodavaca (UPCG) za suzbijanje neformalne ekonomije u Crnoj Gori.

Šef sektora za ekonomska pitanja UPCG Ana Rašović, kazala je da inspekcijski nadzor treba da bude preventivan, a ne represivan, kao i da doprinese olakšanju poslovanja, umjesto da se svodi samo na puko kažnjavanje preduzeća.

"Inspekcijski nadzor često se obavlja nedosljedno i samo nad registrovanim preduzećima, tako da njihovo djelovanje često ide u pravcu naplate što više kazni, kako bi se amortizovao postojeći poreski dug", rekla je Rašović na predstavljanju novog strateškog dokumenta UPCG, pod nazivom Neformalna ekonomija u Crnoj Gori.

Ona je navela da je jedan od ključnih faktora pojave neformalne ekonomije slaba vladavina prava, odnosno problematična, nedosljedna i selektivna primjena zakona u praksi.

"Regulatoni okvir je nepredvidiv jer se zakoni često mijenjaju, što ima negativan uticaj na preduzeća, koja nemaju osjećaj stabilnosti i sigurnosti za poslovanje. U takvom okruženju teško se može očekivati prelazak preduzeća iz neformalnog u formalni oblik poslovanja", kazala je Rašović.

Neformalnu ekonomiju, prema njenim riječima, podstiču i visoke dažbine na zarade, odnosno metodologija obračuna poreza i doprinosa na neto plate u Crnoj Gori, kao i neadekvatni izvori finansiranja, s obzirom na to da se veliki broj preduzeća bori sa prezaduženošću, nemogućnošću naplate potraživanja i nelikvidnošću.

Na izradi dokumenta UPCG radio je i ekonomski analitičar, Vasilije Kostić, koji smatra da je neophodno stvarati stimulativni poslovni ambijent, kako bi se destimulisala neformalna ekonomija i izbjeglo „guranje“ formalnog poslovanja u neformalno.

Ukoliko su nameti za biznis primjereni njegovoj snazi i nivou, onda nema motivacije za one koji se njime bave da ih izbjegavaju, jer je neracionalno da rizikuju sukob sa krivičnim zakonodavstvom“, kazao je Kostić.

Generalni sekretar UPCG, Suzana Radulović, kazala je da je neformalna ekonomija pojava koja je štetna po sve segmente društva i čije eliminisanje zahtijeva udruženu akciju Vlade, privrede i građana.

„Stanje je alarmantno i jedini način da država dođe do prijeko potrebnih budžetskih sredstava, a da se postojećim preduzećima smanje fiskaliteti kojima je opterećeno njihovo poslovanje, jeste povećanje kruga poreskih obveznika. To znači uključivanje u regularne tokove svih onih koji rade van regula“, poručila je Radulović.

Ona je dodala da neformalna ekonomija predstavlja nelojalnu konkurenciju svim preduzećima u Crnoj Gori koja regularno posluju, ali i veliki problem za državu, koja ostaje bez ogromnog potencijala za ubiranje poreza.

Nelojalna konkurencija, prema riječima Radulović, predstavlja problem i za one koji rade u toj zoni, jer ostaju uskraćeni za pravi iznos zarada, ali i uplatu doprinosa.

Ona je saopštila da pojavi neformalne ekonomije doprinosi slaba vladavina prava, neadekvatan regulatorni okvir, nedovoljno efikasno i efektivno sprovođene politika i zakona, kao i relativno visoki troškovi poslovanja.

Radulović je navela i da izrada novog strateškog dolumenta UPCG predstavlja nastavak saradnje sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), i da je bazirana na ranije objavljenim dokumentima UPCG – Stvaranje ambijenta za održivi rast preduzeća i Pet ubica biznisa.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније