Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

13. 03. 2015. 15:56 >> 15:52
1

SLUČAJ CKB

Tatar i Pavićević negirale krivicu

Bivši menadžeri Crnogorske komercijalne banke (CKB), Bose Tatar i Dubravka Pavićević, koje su optužene za zloupotrebu službenog položaja, negirale su danas krivicu i navode iz optužnice.

 


U podgoričkom Višem sudu nastavljen je glavni pretres, tako što je na pitanja suda prvo odgovarala bivši generalni direktor CKB-a, Milka Ljumović, koja je odbranu iznijela u ponedjeljak.

Pretres je nastavljen iznošenjem odbrane Tatar i Pavićević i odgovaranjem na pitanja.

Tatar, koja kao ni Ljumović nije željela da odgovara na pitanja tužilaca i predstavnika banke, rekla je da se ne smatra krivom za izvršenje krivičnih djela koja joj se staljaju na teret.

“Odbijam kao netačnu, iskonstruisanu, izmišljenu i drsku optužnicu”, kazala je Tatar.

Ona je navela da je i pored teškog zdravstvenog stanja u sud danas došla svojom voljom, a protivno volji ljekara.

Bivši menadžeri su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB, od 6,92 miliona eura. Pored Ljumović Tatar i Pavićević optuženi su i Jelica Petričević, Veliša Radunović i Gorica Vujisić.
Tatar je saopštila da je prodaja CKB-a urađena u skladu sa međunarodnim standardima.

Ona tvrdi da je proces odobravanja kredita institucionalizovan i da nije poznato da je nekome dat kredit bez odluke Kreditnog odbora. Tatar je u jednom periodu rada u banci, bila predsjedavajući u Kreditnom odobru.

“Od 2007. godine u banci se formira i Sektor rizika koji uredno izvještava i prati sve vrste rizika, pa i kreditni”, kazala je Tatar.

Govoreći o spornim kreditima, njih šest, Tatar je navela da ih se pojedinačno ne sjeća.

“Pregledavanjem spisa vidjela sam da je svaki prošao internu proceduru. Svi krediti su prijavljeni u kreditni biro Centralnoj banci (CBCG), a neke je CBCG i kontrolisala kada je dolazila u kontrolu”, rekla je Tatar.

Ona je navela da je svih šest kredita prošlo istu proceduru kao i svi drugi krediti u kreditnom portfoliju banke za posmatrani period, kojih je bilo 300 hiljada.

“Propusti koji su se desili mogu imati karakter operativnog rizika. Ne vidim da su ovi krediti posebno odobreni, u odnosu na ostale. Niko nikom tu nije ništa naredio. Sve je bilo u skladu sa zakonom i odgovarajućom procedurom”, smatra Tatar.

Ona je saopštila da nikada ni od koga, pa ni od Ljumović, nije dobila nalog u vezi toga kako da se odluči u vezi spornih kredita.

“Takođe ni ja sama nijesam nikome dala nalog i meni nije jasno zašto smo mi ovdje”, dodala je Tatar i dodala da se nikada ni sa kim od klijenata nije dogovarala o odobrenju kredita.

Govoreći pojedinačno o spornim kreditima, Tatar je navela da je kompanija Akapulco, kojoj je odobren kredit bila dobar klijent banke, dok je Veselin Barović, čija kompanija Ocean Gold je takođe dobila kredit, bio VIP klijent.

Tatar je rekla da je Baroviću kredit reprogramiran dva puta i da je sve ostale kredite koje je imao prema banci vratio.

“Ubrzo nakon toga mi smo otišle iz banke i nije mi jasno zašto nije naplaćen taj kredit”, kazala je Tatar.

Ona je, odgovarajući na pitanja odbrane, rekla da je CKB svakog mjeseca, do 8. u mjesecu za prethodni mjesec, dostavljala CBCG izvještaje o kreditnim plasmanima koji su sadržavali iznos kredita, vrste kolaterala, kamatne stope, rok otplate.

Tatar je rekla i da je odluku o odobrenju kredita donosio Kreditni odbor, kao i da je svaka odluka donesena konsenzusom.

Na pitanje ko je donosio odluku o isplati već odobrenih kredita, Tatar je navela da je to radila Grupa za likvidnost koja je određivala dinamiku i prioritet puštanja sredstava.

Ona je dodala da su krediti koji su obezbijeđeni keš kolateralom odobravani po skraćenoj proceduri.

Bivši menadžer CKB-a, Dubravka Pavićević, tokom iznošenja svoje odbrane rekla je da se ne osjeća krivom ni po jednom navodu optužnice.

“Ne postoji nijedan valjani dokaz koji potvrđuje navode optužnice”, tvrdi Pavićević. Ona je pristala da odgovara na sva pitanja.

Pavićević je rekla da je smatrala da neće biti dio optužnice i da je 2007. godine pokrivala isto radno mjesto kao i 2012. kada je privedena.

“Moje radon mjesto se ticalo samo likvidnosti i platnog prometa, a nikako dijela koji se tiče kreditiranja”, rekla je Pavićević.

Ona je kazala da nikada nije bila član Kreditnog odbora i da od nje nikada nije traženo nešto mimo njenih ovlašćenja.

Pavićević je dodala i da nikada nije dobila ni naredbe ni instrukcije kako da postupa u vezi spornih kredita.

“Moj redovni posao je bio takav da nijesam mogla da utičem na te odluke niti da ih mijenjam. Sektor za likvidnost i platni promet ne daje nalog, već samo obavlja tehničku realizaciju odluka drugih organa”, tvrdi Pavićević.

Ona je kazala da ne negira da je dio menadžmenta, ali samo za određenu oblast, a nikako za kreditiranje.

“Sektor za likvidnost ne odobrava sredstva po nikakvom osnovu, već samo izvršava po već dobijenim nalozima i instrukcijama drugih službi. Moja služba se ponašala kao pozadinska služba”, objasnila je Pavićević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније