Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

13. 03. 2015. 16:13   >>  16:17 3

OPOZICIJA INSISTIRA

Novski parlament mora raspravljati o Institutu

Odbornici opozicije u lokalnom parlamentu i potpisnici zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Opštine o privatizaciji Instituta „Simo Milošević“ ne prihvataju razloge odbijanja njihove inicijative.

 

„Pozivanje na formalne razloge nikako se ne može dovoditi u istu ravan sa značajem privatizacije Instituta Igalo. Formalni razlozi na koje se poziva skupštinska većina Demokratske paertije socijalista (DPS) i Izbora se mogu otkloniti jednom sjednicom Kolegijuma predsjednika Skupštine u trajanju od pola sata“, navodi s u saopštenju potpisnika inicijative.

Opozicioni odbornici objašnjavaju da je cilj njihovog zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice Skupštine formulisanje jedinstvenog stava Skupštine Opštine Herceg Novi oko privatizacije Instituta i postizanje političkog konsenzusa svih odbornika.

„U ovom momentu nije moguće postići taj konsenzus, jer koalicija na vlasti ne funkcioniše, iako je od lokalnih izbora prošlotri mjeseca. Formalni razlozi za odbijanje sazivanja vanredne sjednice Skupštine su paravan iza kojeg će se van očiju javnosti pokušati političkom trgovinom nagoditi oko Instituta“, navode iz opozicije, prenosi Radio Jadran.

Oni ukazuju na raspon stavova u vladajućoj koaliciji oko Instituta, od izjava da je u pitanju kriminal, pa do potpuno suprotnih - da su investitori vrlo respektabilni i da će ovom privatizacijom „procvjetati" grad.

„Na osnovu ovakvih stavova ne može se postići nikakav konstruktivan odnos koji bi bio u korist grada, a namjera opozicije je da raspravu usmjerimo na garanciju prava za zaposlene, na obaveze koje proističu za opštinu Herceg Novi, a koje su prihvatljive i prioritetno nastavak djelatnosti zdravstvenog turizma Instituta „, kazali su opozicioni odbornici.

Oni navode da se između sudbine Instituta i njegovog značaja za grad, sa jedne strane i rješavanja političkih i kadrovskih problema između DPS-a i Izbora, sa druge strane, vladajuća koalicija vrlo ležerno opredijelila za ovo drugo.

„Dosadašnji učinak vlasti u Herceg Novom za tri mjeseca je gubitak dragocjenog vremena i sredstava za naš grad. Što duže bude trajalo, ti gubici će biti veći“, zaključuju potpisnici inicijative za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Herceg Novi.

Inicijativu su podnijeli odbornici Socijalističke narodne partije (SNP), Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene (PzP), Novske liste i Socijaldemokratske partije (SDP).

Predsjednik opštinskog parlamenta, Andrija Radman, nedavno je kazao da je taj zahtjev pravno je manjkav.

On je rekao da zahtjev treba uskladiti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom Opštine Herceg Novi i Poslovnikom Skupštine Opštine kako bi mogla biti zakazana vanredna sjednica u roku koji je tražen.

Za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta “Simo Milošević” ponudu je dostavio konzorcijum International Welness Group (IWG) iz Londona.

IWG je jedini ponuđač na četvrtom tenderu, koji za većinski udio nudi 10,03 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније