Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

13. 03. 2015. 15:47   >>  15:41 1

TRGOVINA OBVEZNICAMA

Zadužili se 500 miliona eura

Crna Gora je uspješno realizovala emisiju euroobveznica od 500 miliona eura, sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 3,875 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Iz tog resora su naveli da je zaduživanje od pola milijarde eura predviđeno budžetom za ovu godinu.

 

„Riječ je o četvrtoj i najpovoljnijoj transakciji do sada, koja je privukla pažnju više od 180 međunarodnih investitora iz preko 20 zemlja, od kojih najviše iz Ujedinjenog Kraljevstva 27 odsto, Njemačke 14 odsto i SAD deset odsto“, kazali su iz Ministarstva.

Visoka tražnja, od oko 1,39 milijardi eura, odnosno skoro tri puta veća od ponude, pokazala je, kako su dodali, veliko povjerenje investitora u ekonomsku i fiskalnu politiku koju vodi Vlada Crne Gore.

Takođe, visoka tražnja omogućila je Ministarstvu finansija da, tokom trgovanja ovim hartijama od vrijednosti, znatno poboljša uslove prodaje i značajno snizi kamatnu stopu u odnosu na prethodne emisije euroobveznica.

„Vodeći odgovornu fiskalnu politiku, Vlada je za tri godine uspjela da smanji cijenu obveznica više nego duplo, odnosno sa 7,85 odsto na 3,875 odsto, što će doprinijeti smanjenju troškova kamata u državnom budžetu i omogućiti da se ta ušteda usmjeri na saniranje budžetskog deficita“, navedeno je u saopštenju.

Zaduživanje od 500 miliona eura predviđeno je budžetom za ovu godinu, za potrebe reprogramiranja dospjelih obaveza i pokrivanja budžetskog deficita.

Iz Ministarstva poručuju da navedeno zaduženje ne znači da se povećavaju raspoloživa sredstva za potrošnju u tekućoj godini, već samo da će budžetom planirane obaveze biti uredno izmirene.

Ostvarene uštede na troškovima kamata će biti dio sanacionog plana, koji je Ministarstvo finansija dužno da pripremi ukoliko nivo javnog duga pređe 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, uz ostale mjere koje će biti predložene Vladi u narednom periodu.

„Ostale mjere će obuhvatiti nastavak fiskalne konsolidacije na rashodnoj strani, uz pojačanu naplatu poreskih i ostalih državnih prihoda, kako bi se obezbijedila dugoročna održivost nivoa javnih finansija“, rekli su iz Ministarstva.

Crna Gora je počela da emituje euroobveznice 2010. godina, kada je u septembru prodata kompletna emisija, u iznosu od 200 miliona eura. Obveznice su emitovane sa ročnošću od pet godina, kamata je fiksirana na 7,875 odsto. Obveznice je kupilo 125 od ukupno 140 zainteresovanih investitora iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U aprilu 2011. uspješna je bila i druga emisija euroobveznica Crne Gore, vrijednih 180 miliona eura. Obveznice su emitovane sa ročnošću od pet godina, kamata je fiksirana na 7,25 odsto, a kupilo ih je 67 investitora iz 21 zemlje iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U maju prošle godine je realizovana treća emisija euroobveznica od 280 miliona eura, sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 5,375 odsto.

Obveznice su kupili investitori iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 50 odsto, zatim iz Velike Britanije i Njemačke po 17 odsto, dok su preostalih 16 odsto kupili investitori iz ostatka Evrope.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније