Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

14. 03. 2015. 08:35 >> 09:43

KONTROLA OPŠTINA

Nema zapošljavanja bez saglasnosti Vlade

Opštine koje potpišu ugovor o reprogramu duga neće moći da zaposle ni jednog novog radnika bez saglasnosti Ministarstva finansija, saopštili su iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva finansija su kazali da će opštine biti obavezne da im traže saglasnost, piše Pobjeda.

Ministarstvo je 19. februara predložilo da se reprogramira 86 miliona eura poreskog duga opština, koji bi deset siromašnijih opština vraćalo 20 godina, a Budva i Bar pet godina.

Zaključcima Vlade od 19. februara predviđeno je da se u ugovorima o reprogramu poreskog duga utvrdi obaveza i dinamika rješavanja viška zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim službama, ustanovama, privrednim društvima i preduzećima čiji je osnivač opština, u skladu sa planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora.

U slučaju nepoštovanja smanjenja broja zaposlenih u predviđenoj dinamici, kao i neisplaćivanja zarada u bruto iznosu, Ministarstvo će raskinuti ugovor i o tome informisati Vladu.

U Ministarstvu finansija još ne znaju koliko opštine duguju zaključno sa prošlom godinom.

“Obrada podataka o stanju duga opština na kraju prošle godine je u toku. Podaci će biti dostupni javnosti na sajtu Ministarstva finansija i u novom broju Biltena”, kazali su Pobjedi iz tog Vladinog resora.

Nakon zaključivanja ugovora o reprogramu, Ministarstvo finansija će zajedno sa predstavnicima opština obaviti razgovor sa bankama sa kojima opštine već imaju zaključen ugovor o reprograma postojećih kredita po povoljnijim uslovima.

“Razgovaraće se prvo sa bankama sa kojima opštine imaju potpisane ugovore o kreditima”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je ugovor o reprogramu duga vid sanacije, s ozbirom da Vlada, koja je zadužena za sprovođenje centralnog budžeta, i opštine kao samostalni oblik lokalne samouprave zajednički dijele teret sanacije kroz reprogramiranje duga po osnovu javnih prihoda.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније