Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 04. 2013. 14:45 >> 14:46

SMANJENI PRIHODI

Bjelasica Rada povećala gubitak

Fabrika mineralne vode Bjelasica Rada završila je prošlu godinu sa gubitkom od 687,76 hiljada eura, 21 odsto većim nego na kraju 2011.

Prema izvještaju o poslovanju, objavljenom na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća na kraju decembra su iznosili 1,03 miliona eura , što je 21,4 odsto manje nego u uporednom periodu.

Samanjeni su i poslovni rashodi kompanije, 1,7 odsto na 1,67 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi su na kraju posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala bili 545,73 hiljade eura, materijala 644,1 hiljadu, a amortizacije i rezervisanja 286,05 hiljada eura. Ostali poslovni rashodi iznosili su 194,82 hiljade eura.

Akumulirani gubitak je dostigao 5,32 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze su bile 469,5 hiljada , a kratkoročna 1,52 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju decembra je vrijedjela 10,61 milion eura i bila je 3,8 odsto manja nego u uporednom periodu.

Vlasnici 77,93 odsto akcija Bjelasice Rade skriveni su iza HB Zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 9,54 odsto udjela u kompaniji, a bjelopoljac Elmir Bektešević 1,34 odsto. Ostali akcionari posjeduju manje od jedan odsto dionica Bjelasice Rade.

Fabrika mineralne vode Bjelasica Rada, u koju je uveden programirani stečaj, trenutno zapošljava 67 radnika, koji rade na flaširanju vode u nekoliko vrsta pakovanja. Fabriku, koja radi sa trećinom kapaciteta, nakon uvođenja stečaja napustilo je 70 radnika. Njima su isplaćene otpremnine od 300 eura po godini staža.

Stečajna uprava kompanije dostavila je krajem prošle godine bjelopoljskom Privrednom sudu predlog za ukidanje stečaja, jer je fabrika vratila 4,2 miliona eura duga.

U zahtjevu se navodi da je stečajni dužnik izmirio 86,2 odsto od ukupno utvrđenih potraživanja, vrijednih 4,9 miliona eura. Neizmireno je ostalo 680 hiljada , što se odnosi na dug prema NLB Interfinanc banci od 300 hiljada EUR i OTP Faktoringu , koji je preuzeo potraživanja od Crnogorske komercijalne banke od 250 hiljada eura. U redu neobezbijeđenih potraživanja ostalo je 130 hiljada duga prema više povjerilaca.

Privredni sud je rješenjem od 11. jula prošle godine, na predlog banaka, utvrdio kršenje petogodišnjeg plana reorganizaicje, koji je počeo da se primjenjuje u januaru 2008. godine. Apelacioni sud je po žalbi kompanije ukinuo to rješenje i vratio postupak na ponovno odlučivanje.

Ukupno prijavljena potraživanja od kompanije iznosila su 7,7 miliona EUR, od čega je priznato 4,9 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније