Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 04. 2013. 21:16   >>  21:19

OBEĆALI POVOLJNOSTI

Ministri s kineskim partnerima o autoputu

Kineska Exim banka nastojaće da izađe u susret zahtjevu za snižavanje kamatne stope preferencijalnog kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare, kazao je njen predsjednik Li Rougou. O mogućnosti finansiranja projekta autoputa, odnosno njegove prioritetne dionice Podgorica-Mateševo, danas su razgovarali ministri saobraćaja i finansija, Ivan Brajović i Radoje Žugić, koji borave u Kini.

Takođe je iskoristio priliku i detaljno obrazložio procedure, kako bi obije strane maksimizirale svoje napore i bile spremne da ih ispune u što kraćem roku, ukoliko se Vlada Crne Gore odluči za kineske partnere.

Za sprovođenje kredita bila bi zadužena kineska Exim banka, u okviru kreditne linije za zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope u iznosu od 10 milijardi dolara, najavljene od strane bivšeg premijera Ven Điabaoa, na konferenciji u Varšavi, aprila 2011. godine.

Ministri su, kako je saopšteno iz Vlade, kineskim sagovornicima kazali da važnost i veličina projekta oslikavaju njegov istorijski značaj za Crnu Goru. Žugić je naglasio značaj preferencijalnih uslova kredita koje nudi Exim banka, posebno imajući u vidu mogućnost finansiranja projekta autoputa Bar-Boljare, kao prioritetnog infrastrukturnog projekta.

Brajović je sagovornike upoznao sa trenutnim statusom pregovora sa partnerima ( CCCC/CRBC, JV Bechtel-Enka, EIB, Dogus-Gulsan), sa kojima se odmaklo u saradnji vezano za realizaciju projekta autoputa, i još jednom istakao značaj podrške ove finansijske institucije kroz davanje preferncijalnih uslova kredita.

Istaknuto je takođe, da će, pored dobijanja adekvatnih finansijskih uslova, opredjeljujuća biti i cijena uz renomiranost partnera i mogućnosti brzog početka reazlizacije projekta.

 

Žugić i Brajović su razgovarali i sa predsjednikom i potpredsjednikom Poli grupe, Žang Žengaom  i Vang Linom.

„Li je istakao da postoje vrlo dobre mogućnosti za proširenje saradnje sa Crnom Gorom na polju nekretnina i infrastrukturnih projekata“, navodi se u saopštenju. Predstavnici Poly grupe izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom, uspješnom prijateljskom i poslovnom saradnjom.

Brajović je ukazao na značaj koji, za Crnu Goru, imaju istorijski dobri odnosi sa NR Kinom.

Saradnja sa Poly grupom započeta je izgradnjom brodova “Kotor” i “21. maj”, a isporuka još dva broda se očekuje u toku 2014. godine.

Brajović je naglasio da ova saradnja pospješuje privredni i ekonomski razvoj Crne Gore, te da postoji prostor za njeno dalje produbljivanje kada je u pitanju Luka Bar, termoelektrana Pljevlja (Blok 2), projekti u oblasti solarne energije, nekretnina i slično.

Žugić je istakao da i ovaj sastanak daje doprinos unaprjeđenju sadašnje i buduće saradnje.

"Činjenica da je, zbog svjetske krize Crna Gora trenutno u fazi ekonomskog oporavka, dok NR Kina i u ovom periodu recesije bilježi znatan ekonomski rast u odnosu na većinu svjetskih ekonomija, dodatno nas motiviše da saradnju sa NR Kinom podignemo na jos veći nivo i da nastojimo da je proširimo kroz različite zajedničke projekte", istakao je Žugić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније