Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 04. 2013. 11:07   >>  23:30 1

PONUDA KOD SINDIKATA

FOTO: Sindikati KAP-a različito o otpremninama

Poslovodstvo Kombinata aluminijuma Podgorica ponudilo je radnicima dobrovoljni raskid radnog odnosa koji predviđa isplatu otpremnina od šest hiljada do 18,2 hiljade eura. Takvu ponuda dostavljena je sindikatima, a kako objašnjavaju odluka o dobrovoljnom odlasku iz KAP-a je na svakom radniku pojedinačno.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić, kazao je za Portal RTCG da će taj sindikat na današnjoj sjednici podržao prijedlog menadžmenta.

„Mi smo dali zeleno svijetlo ponudi poslodavca jer je u potpunosti u skladu sa Kolektivnim ugovorom. To je socijalni program koji je već viđen u KAP-u i po kojem je pošlo oko 1000 ljudi“, kaže Krivokapić.

Krivokapić kaže da se radnici od danas mogu prijaviti za otpremnine, tako da je, kako dodaje rano govoriti o interesovanju za odlazak iz KAP-a.

Na drugoj strani u Sindikatu KAP-a kažu da sindikati ne treba da se izjašnjavaju o ponudi munadžmenta jer je u pitanju dobrovoljni raskid ugovora o čemu odlučuje svaki radnik pojedinačno.

„I naravno da se sindikat ne može miješati u to jer ovo je na dobrovoljnoj osnovi sporazumni raskid. Lično smatram da su ovakve optremnine niske, pogotovo za ljude kojim fali više godina do sticanja prava na penziju“, kazala je Obradović.

Ona kaže da je ipak svaka odluka o otpremninama na radnicima pojedinačno.

Sličan program Vlada je ponudila radnicima KAP-a prilikom restrukturiranja kompanije prije dvije godine, ali to za sada nije dalo željene rezultate jer je opstanak aluminijumske proizvodnje i dalje pod znakom pitanja.

U KAP-u je sada utvrđeno da je višak 700 od ukupno 1,2 hiljade zaposlenih, a prema odredbama Kolektivnog ugovora za prekobrojne su predviđene otpremnine u iznosima od 18 hiljada do 50 hiljada eura.

Ponude za otpremnine i sporazumni odlazak iz KAP-a, na dobrovoljnoj osnovi, dati su u skladu sa članom 76 Kolektivnog ugovora.

Otpremnina od šest hiljada eura, prema predlogu, ponuđena je zaposlenima koji su stekli pravo na penziju ili im nedostaje manje od godinu.

Za radnike kojima nedostaje godina i dvije za penziju ponuđeno je sedam hiljada eura, a za one kojima nedostaju dvije - tri godine osam hiljada eura.

Radnicima kojima nedostaje tri do četiri godine staža do penzije ponuđeno je devet hiljada eura, a onima kojima fali četiri do pet godina deset hiljada eura.

Za prekobrojne kojima nedostaje pet do šest godina staža do penzije ponuđen je iznos od 11 hiljada eura, a onima kojima fali šest do osam godina 12 hiljada eura.

Onima sa osam do deset godina staža do penzije previđena je isplata po 13 hiljada eura, a zaposlenima kojima nedostaje deset do 12 godina do penzije 14 hiljada eura.

Prema ponudi menadžmenta, navedeni iznosi će se povećani 15 odsto invalidima rada koji su invaliditet stekli van radnog mjesta.

Povećanje od 30 odsto ponuđeno je profesionalnim invalidima koji su taj status stekli na radnom mjestu u podgoričkoj fabrici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније