Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 03. 2015. 13:35   >>  13:41

JOVANOVIĆ PORUČIO

CG lider u stranim investicijama

Crna Gora je vodeća zemlja u regionu, kada je riječ o direktnim stranim investicijama izjavio je za Radio Crne Gore direktor Agencije za promociju stranih investicija (MIPA) Miloš Jovanović. Od 2006. je oko pet i po milijardi eura stranih investicija koje su se razvile u Crnoj Gori.

Nakon što Parlament da zeleno svijetlo za početak realizacije projekta Kraljičina plaža, Jovanović ističe da će renomirani investitor- Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uložiti planiranih 180 miliona eura, i uposliti radnike. Jovanović tvrdi i da je redovna praksa stranih kompanija da, prilikom investiranja u inostranstvu, oforme kćerku firmu, kako je to uradila i Rojal grupa i umanje rizik dok se čekaju dozvole za početak projekta. “Kada je riječ o tom projektu, nema nikakvih tajni sve je urađeno i dogovarano u zvaničnim diplomatskim kontaktima predstavnika dvije zemlje”, naglašava Jovanović.

Za ulaganje su zainteresovani i predstavnici kompanija iz Katara i Investiciono-naftnog fonda iz Jordana, koji sjutra stižu u Crnu Goru.

„Investicioni naftni fond iz Jordana, kako kaže Jovanović, već pregovara sa predstavnicima dvije crnogorske opštine o gradnji Informaciono- tehnološkog (IT) grada, kakvog nema u ovom dijelu Evrope. Jordanci planiraju da u Crnu Goru dovedu internet gigante "Facebook" i "Instagram". Povoljnost koju im naša zemlja nudi jeste poreska stopa na profit koja iznosi devet odsto, a koja je znatno niža nego u inostranstrvu. Projekat je odložen na zahtjev investitora zbog pada cijena nafte na svjetskim berzama.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija ističe i da će gradnjom autoputa biti otklonjena biznis barijera, koju su prepoznali brojni strani investitori, slaba putna povezanost sjevera i juga Crne Gore. Kada se završi auto put smatra da će biti brojnih investitora koji će ulagati u fabrike na sjeveru Crne Gore. Jovanović je najavio i da će MIPA uskoro objaviti podatke o biznis ambijentu koji kreiraju sve crnogorske opštine.

 Milorad Filipović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније