Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 03. 2015. 20:49 >> 20:46
2

VEĆE AKCIZE OD 1. APRILA

Cigarete ne poskupljuju zbog autoputa

Od 1. aprila, cigarete u Crnoj Gori biće skuplje. Razlog je usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskim, a ne gradnja autoputa, što se moglo čuti javnosti, poručuju iz Ministarstva finansija, koje će cijenu povećati za dva centa po paklici. Za koliko centi će distributeri podići cijenu još se ne zna. Analitičari pretpostavljaju da će se na toj cijeni potrošači prilagoditi tako što će preraspodijeliti potrošnju.

I prije 1. aprila najava za one kojima ovaj dim ne smeta, naprotiv, dakle najava za one koji u njemu uživaju. Neće biti prvoaprilska šala kad im prodavac zatraži za paklicu cigareta koju paru više.

"Promjena akcizne stope na duvanske proizvode stupa na snagu 1. aprila ove godine i ta visina akcize će se primjenjivati do 31. marta 2016. godine", kazao je Novo Radović iz Ministarstva finansija.

Koliko će to para više biti, Ministartvo finansija spremno je da kaže.

"Povećava se specifična akciza za jedan euro, to znači sa 19 na 20 eura, 20 eura na kilogram cigareta, to je neko povećanje od dva centa po jednoj paklici kad je u pitanju specifična akciza", saopštio je Radović.

Ali nju prati proporcionalna, a nju utvrđuju proizvođači distrubiteri, a oni još nisu rekli svoje. Do sada su im bili mili okrugli iznosi, pa je za očekivati da zaokruže i ovog puta.

"U krajnjem, to je nešto što pritiska standard građana, ali ako tražite moj odgovor, mislim da je to zbog procesa usklađivanja sa zakonodstvom EU i mislim da to nijesu toliko veliki iznosi u ukupnom iznosu da bi bili namijenjeni za otplatu autoputa", smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Drugačije ne daju reći ni u Ministarstvu finansija.

"Ako imamo u vidu da postoji potreba da se zakoni usaglase sa evropskim zakonodavstvom, onda se ne može govoriti da je to cilj potrebe za finansiranje autoputa", poručio je Radović.

A na potrebu za duvanom procena je da povećanje cijene neće mnogo uticati. Konzumenti će se opet snaći.

"Budući da se radi o proizvodima koji imaju niski stepen elastičnosti, odnosno, slabo reaguju na tražnju, to znači da će u budućnosti građani prerasporediti dio svog dohotka sa drugih proizvoda na ove, budući da se teško odriču potrošnje proizvoda o kojima se radi", ocijenio je Kostić.

I tako će biti do 2019. godine, do kad će se, zakonskim propisima donijetim prošle godine, cijena paklice cigarete uskladiti sa onom koja postoji u EU. Ako ne zbog zdravlja, onda zbog ličnih budžeta, oni koji se duvana ne odriču imaju dovoljno vremena da razmisle i predomisle se.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније