Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 03. 2015. 21:57 >> 21:51

LAZOVIĆ NAJAVIO

Pozvaće operatore za javno-privatno partnerstvo

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, najavio je da će uskoro biti upućen poziv svim operatorima za javno-privatno partnerstvo, u cilju zajedničkog podsticanja daljeg razvoja, naročito fiksnog širokopojasnog pristupa internetu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Lazović je danas razgovarao sa izvršnim direktorima kompanija Crnogorski Telekom, M:tel i Telenor, Rudigerim Šulcom, Vladimirom Lučićem i Majklom Malvebom o stanju na tržištu elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, novim tehnološkim trendovima i saradnji vodećih operatora sa Vladom i Ministarstvom na daljem razvoju informacionog društva.

Lazović je objasnio da će poziv biti upućen svim operatorima za javno-privatno partnerstvo, u cilju zajedničkog podsticanja daljeg razvoja, naročito fiksnog širokopojasnog pristupa internetu, zbog prevazilaženja tzv. digitalnog jaza.

„Sagornici su se saglasili o potrebi zajedničkog angažovanja države i telekomunikacionih kompanija na dostizanju ciljeva utvrđenih Strategijom informacionog društva Crne Gore, koji su u skladu sa Strategijom EU 2020 i koji imaju poseban značaj u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom“, kaže se u saopštenju Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Saradnja mora biti fokusirana na, kako se navodi, dalje aktivnosti koje se tiču unapređenja širokopojasnog pristupa internetu, povećanja korišćenja interneta, kao i daljeg razvoja internet pismenosti, u smislu povećanja nivoa elektronske spremnosti društva da odgovori izazovima ovog visokorazvijenog i brzorastućeg tržišta.

„Takođe je istaknuta potreba daljeg obrazovanja kroz moguću reorganizaciju studijskih programa za školovanje specijalizovanih IT stručnjaka, za šta je Lazović najavio razgovore sa akademskom zajednicom“, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je bilo riječi i o roming inicijativi, kao i o padu prihoda mobilnih operatora, zbog sve većeg korišćenja besplatnih aplikacija kao što su Viber i WhatsApp, sa čime se suočavaju i operatori na globalnom nivou.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније