Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 03. 2015. 09:32 >> 09:25
2

U REGIONU

Poskupjela hrana, pala cijena rente

Povećanje cijena roba i usluga u februaru ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u državama na prostoru bivše Jugoslavije, zabilježeno je u Crnoj Gori i Srbiji, dok su Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Makedonija imale deflaciju cijena.

 

Cijene proizvoda i usluga u Srbiji u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine veće su za 0,8 posto, a Crnoj Gori za 0,6 posto. Istovremeno cijene su manje u Makedoniji za 3,3 posto, Bosni i Hercegovini 0,7 posto, a Sloveniji i Hrvatskoj za po 0,4 posto, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija. 

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema namjeni potrošnje, u februaru 2015. godine, u odnosu na prethodni mjesec, rast cijena je zabilježen u grupama hrana i bezalkoholna pića 2,2 posto, transport 0,9 posto, a u grupama alkoholna pića i duvan i restorani i hoteli za po 0,5 posto, obrazovanje 0,3 posto i rekreacija i kultura 0,2 posto.

Pad cijena zabiljeležen je u grupama odjeća i obuća za 0,8 posto i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva te namještaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i zdravstvo za po 0,1 posto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije mijenjale.

Mjesečna inflacija u februaru 2015. godine, mjerena indeksom potrošačkih cijena u Crnoj Gori iznosila je 0,3 posto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 0,6 posto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: povrća, goriva i maziva, voća, električnih aparata za ličnu njegu i ostalih proizvoda i aparata za ličnu njegu, mlijeka, sira i jaja, ulja i masti.

Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine bile su u prosjeku više za 0,4 posto. Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: hrana i bezalkoholna pića i prevoz za po 0,7 posto, ostali proizvodi i usluge 0,6 posto, dok je pad cijena zabilježen u grupama: odjeća i obuća za 0,3 posto i hoteli i restorani za 0,2 posto.

Cijene u grupama: alkoholna pića i duvan, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, pokućstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

U februaru, u Sloveniji cijene su u prosjeku više za 0,2 posto: u januaru mjesečna inflacija bila je 1,3 posto. Prema Državnom zavodu za statistiku, u februaru 2015. godine, u Makedoniji cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu povećana je za 0,1 posto  mjesečno, a 3,3 posto niže na godišnjem nivou.

U februaru 2015. u odnosu na januar 2015. godine, cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu povećana u grupi robe i 1,5 posto u grupi konačnih robe široke potrošnje za 0,3 posto.

U Makedoniji je u februaru 2015 u odnosu na februar 2014. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su niže u energetici od 8,8 posto kao i u grupama intermedijalnih proizvoda za 1,3 posto, osim energije i kapitalnih proizvoda.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније