Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 03. 2015. 20:41 >> 20:49

POLITIKA I EKONOMIJA

Pahor: Samit 100 važan za region

Samit 100 je veoma važna inicijativa za modernizaciju regiona, ocijenio je predsjednik Slovenije Borut Pahor, na sastanku sa članovima Odbora Samita.

Sastanku sa Pahorom prisustvovao je i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je ispred Crne Gore član Upravnog odbora Samita 100.

Kako je saopšteno iz Atlas grupe, Pahor je u razgovoru sa članovima Odbora Samit100 biznis lidera regiona ukazao je na značaj regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu jako značajna politička podrška.

Sastanak je bio posvećen pripremi za najveći skup poslovnih lidera Samit100 Jugoistočne Evrope, koji će ove godine biti održan 1. i 2. juna u Portorožu, a glavna tema sastanka je mogućnost regionalne saradnje u oblasti energetike, turizma, saobraćaja i infrastrukture i finansijskog sektora.

Pahor je, kako se navodi u saopštenju, ocijenio da je Samit 100 veoma važna inicijativa za modernizaciju regiona, i da je važno da se fokusiraju na ekonomiju i politiku.

"Zato smo dali punu podršku regionu za ovaj projekat, a mi ćemo uraditi naš dio posla, kao što je usklađivanje zakonodavstva, rješavanje političkih problema, dok se sa druge strane od privrednika očekuje da preuzmu svoj dio”, kazao je Pahor.

On je rekao da u Samitu 100 prepoznaje optimizam i aktivne napore za razvoj.

“Važno je da ovaj region pokaže da je u mogućnosti sopstvenim naporima obezbijediti napredak, jer ima puno onoga što može ponuditi " Poručio je Pahor.

Predsjednik Upravnog odbora Samit100, Iztok Seljak, naglasio je da je pravo vrijeme da se radi na konkretnim projektima, posebno na uspostavljanju saobraćajne mreže.

Na Samitu se očekuje učešće stotinu poslovnih lidera regiona, rad će biti podijeljen u sesijama, a na panelu o razvoju takozvanih pamentnih gradova (smart gradova) učešće je već potvrdio Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc.

Samit100 biznis lidera je inicijativa koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenja manager Slovenije, a ubrzo je podršku pružila i Atlas Fondacija.

“Osnovni cilj ove inicijative je da se povežu privrednici u regionu i da se kroz partnerstva i intenzivnu saradnju, unapredi konkurentnost regiona kroz privlačenje stranih direktnih investicija i nastupe na trećim tržištima”, kaže se u saopštenju Atlas grupe.

Prvi Samit održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, drugi u Bečićima u maju 2013, a treći u julu prošle godine, u Cavtatu.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније