Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

01. 04. 2015. 15:21   >>  19:36 2

U IRF-U 80 MILIONA

Za projekte u Prijestonici povoljni krediti

Prijestonica Cetinje i Investiciono-razvojni fond (IRF) potpisali su danas Protokol o poslovnoj saradnji, čije odredbe predviđaju realizaciju povoljnih kreditnih linija namijenjenih malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i drugim subjektima.

 

Protokol su popisali gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović i predsjednik Borda direktora IRF-a, Zoran Vukčević, koji je boravio u posjeti Prijestonici.


Bogdanović je saopštio da je Prijestonica Cetinje prva gradska uprava sa kojom je potpisan Protokol o poslovnoj saradnji, ocijenivši da će instrumenti koje podrazumijeva taj dokument predstavljati dodatni podsticaj za privrednike sa područja tog grada, ali i za stanovništvo koje se bavi poljoprivredom.

“Protokol o saradnji je dokument koji će u bliskoj perspektivi dodatno uticati na razvoj male i srednje privrede na Cetinju. U tom pogledu, naša gradska uprava pružiće punu podršku svima koji budu konkurisali za sredstva, a u pravcu kreiranja ili unaprijeđenja postojeće privredne djelatnosti”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović je, kako je saopšteno iz Prijestonice, ocijenio da Protokol predstavlja još jedan u nizu podsticajnih mehanizama koje Prijestonica, kroz saradnju sa partnerima sa državnog nivoa, nudi u cilju razvoja privrede, a time i otvaranja novih radnih mjesta.

Vukčević je kazao da je Protokol dobar primjer saradnje državnih institucija, lokalne uprave i preduzetnika i da treba da bude putokaz za ostale opštine koje treba da rješavaju probleme sa kojima su suočeni postojeći i novi preduzetnici.

“Za sve subjekte sa Cetinja koji imaju potencijal da se bave biznisom, prema odredbama ovog Protokola, kamatna stopa iznosiće dva odsto. Takođe, za poljoprivrednike sa teritorije Prijestonice Cetinje, kamatna stopa biće tri odsto. Na taj način, daćemo doprinos kako bi valorizovali resurse kojima Cetinje raspolaže”, dodao je Vukčević.

Odredbe Protokola predviđaju realizaciju kreditnih linija namijenjenih malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i drugim subjektima.

“Realizacija odredbi Protokola predstavljaće snažan podsticaj jačanju lokalne privrede, a prevashodno će podrazumijevati kreditne linije u pravcu zapošljavanja, stimulisanje preduzetništva iz različitih djelatnosti, razvoj turizma i atraktivnih turističkih destinacija, ali i aktivnosti u cilju razvoja poljoprivrede”, saopšteno je iz Prijestonice.

IRF će, kako je to definisano Protokolom, saglasno važećim kreditnim linijama finansirati konkretne projekte po povoljnim uslovima, dok će Prijestonica Cetinje korisnicima pružati stručnu podršku, uz odgovarajuće instrumente obezbjeđenja za plasirana kreditna sredstva.

Bogdanović je, govoreći o predstojećem finansijskom restrukturiranju u Prijestonici, kazao da će taj proces podrazumijevati refinansiranje svih postojećih obaveza prema finansijskim institucijama, u dijelu duže ročnosti i niže cijene kapitala.

“Takođe, programom je predviđeno i da gradska uprava izmiri sve obaveze prema dobavljačima, u čijoj strukturi dominiraju preduzeća sa Cetinja, čime će dati dodatni stumulans povećanju likvidnosti privrednika sa teritorije Prijestonice”, navodi se u saopštenju.

Prijestonica će, kako je najavljeno, sprovesti i proces optimizacije strukture lokalne uprave i njenih preduzeća, kroz stimulativan finansijski program koji će ponuditi zaposlenima, a koji će im, kroz druge instrumente podrške Investiciono razvojnog fonda, obezbjediti uslove za rješavanje njihovog radnog statusa.

Bogdanović i Vukčević su se sastali i sa članovima Upravnog odbora Privrednog kluba Cetinja i posjetili kompaniju Mianja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније