Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 04. 2015. 12:06 >> 12:09

VUKČEVIĆ PORUČIO

Dakićevci neće dobiti ni centa

Bivši radnici i povjerioci podgoričkog „Radoja Dakića“ neće dobiti ni centa od 622,5 hiljada eura dobijenih prodajom metalne konstrukcije hale bravarske obrade, saopštio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević.

„Na ime Predloga za izvršenje i pristupa na 11 ročišta, a koristeći kao osnov pojedinačno najveća potraživanja u svakom od 149 izvšnih poistupaka, sudija Danilo Jegdić je uradio obračun koji iznosi 707,53 hiljada, četiri mjeseca nakon prodaje, a tri poslije priliva novca na račun suda“, rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je kazao da je sudija u zaključku o namirenju naveo da sredstva potiču od prodaje nepokretnosti površine 19,15 hiljada metara kvadratnih, iako su predmet prodaje bili metalni elementi čija je vrijednost utvrđena na osnovu kilaže, a ne kvadrature.

Vukčević je dodao da je sudija lično predložio tri vještaka mašinske struke koji su procijenili vrijednost čelika na iznos od 75 centi po kilogramu, a aluminijskih limova na 1,5 eura za kilogram.

„Buući da je konstrukcija, čije je namjena demontaža i dislociranje, tretirana kao nekretnina, samo jedan advokat treba da primi 254 hiljade EUR. Takvm marifetlukom postupajućeg sudije zaobiđena je zakonska odredba da se od prodaje pokretnih stvari, srazmjerno potraživanjima, namiruju radnici i advokati“, saopštio je Vukčević.

On smatra da je apsurdno što je u postupku, koji se vodio zbog zarada, izgubljena najveća i najkvalitetnija hala iz kruga fabrike „Radoje Dakić“.

Vukčevič je dodao i da se sudija stavio iznad zakona kada je u zaključku dao pravnu pouku da se protiv tog akta ne može uložiti prigovor.

Vukčević je pozvao povjerioce i pravne nasljednike preminulih radnika „Radoja Dakića“ da u srijedu učestvuju u javnoj debati, nakon koje će sa predlogom Koordinacionog odbora biti upoznata Vlada.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše kompanije “Radoje Dakić” za 2,2 miliona EUR, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona EUR.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Na prethodnoj sudskoj prodaji, kada nije bilo kupaca za imovinu u cijelosti, ona je isparcelisana na manje djelove zbog lakše prodaje.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion EUR.

Oko 1,8 hiljada bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na dosadašnjih 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta.

Preduzeće ne proizvodi deceniju, a godinama se bavi samo izdavanjem hala i poslovnih prostora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније